На 1 Март, освен идването на Баба Марта, отбелязваме Световен ден на котката. Нека обърнем внимание на това прелестно създание.

Днес домашните котки са навсякъде – в домовете ни, в дворовете, по телевизията и навсякъде в интернет. Но някога чудили ли сте се от къде са дошли и как са станали най-популярния домашен любимец на света? Ние също. Затова, нека проследим накратко историята на домашната котка – от опитомяването й в Древен Египет до носеща забавни шапки и дрешки в социалните мрежи в наши дни.

В началото…

Смятана за наследник на африканската дива котка и използвана за улов на вредители, домашната котка може да бъде проследена чак до Древен Египет преди 4000 години (а вероятно и повече).  Тъй като котките защитавали реколтата и помагали за намаляване на заразите, пренасяни от вредители, бързо се превърнали в свещени животни за египтяните.

egyptian-1173692_1280

Странстващата котка

След разпадането на египетските династии, котките станали популярни на други места. В Далечния Изток котките били притежавани единствено от богатите. С нарастващата си популярност, те започнали да навлизат във все повече държави, главно в Индия и Япония. Тогава започнало развъждането им с породи като Сиямска и Бурма.

Междувременно в Европа…

Смята се, че египетски търговци са представили котките в Европа, където гърците и римляните ги използвали за контрол на вредителите. Въпреки това, през Средновековието котките станали обект на суеверия. По време на Черната смърт през 1348г владетелите наредили избиването на всички котки, вярвайки, че те пренасят болестта. Едва през 17 век репутацията им започнала да се възстановява.

animal-branch-cat-35888

Американската мечта

През 15 и 16 век котките били желани пътници на корабите, отново, защото се грижели за контрола на вредителите и намаляване на риска от зарази. Смята се, че когато Христофор Колумб открил Aмерика, котки от неговия кораб слезли на брега и видът процъфтял на континента. Всъщност, слухове сочат, че от там произлиза породата Американска Късокосместа.

Котките в наши дни

Днес котките са ключова част от съвременното общество. По груби сметки, в света има близо половин милиард. Те продължават да бъдат важна и специална част от живота ни. Винаги търсим нови начини да им покажем любов и загриженост. Като се има предвид колко почитани са били котките от египтяните – не се е променило много.

boy-1865138_1920

 

Видяно: 383 пъти

Коментари