Кучешкото око функционира не по-различно от окото на всеки бозайник. Очната ябълка е с кръгла форма, има чувствителна мембрана – ретина. Светлината се фокусира и информацията се предава към мозъка чрез зрителния нерв. Окото на кучето има и отразяващ слой, наречен тапетум луцидум. Отразявайки наличната светлина, той дава на кучето предимство призори и по здрач – основното време за лов при кучетата.

Кучетата имат бинокулярно зрение. То осигурява площта, в рамките на които кучето вижда. В тази област кучето може да вижда предметите в дълбочина, да преценява разстоянията и да преследва плячката си. Точното зрително поле на кучето зависи и от формата на главата и точното разположение на очите.

Повечето кучета имат общо зрително поле от 250 градуса. Степента на бинокулярно припокриване е приблизително 75 градуса при кучетата с дълги носове и до 85 градуса при породите с по-къс нос. В сравнение – хората имат около 190 градуса зрително поле (120 градуса от които се припокриват) като това се дължи на факта, че очите са разположени отпред, а не леко в страни, както е при домашните ни любимци.

Някои породи, като чау-чау например, не могат да се възползват от предимствата на широкото зрително поле. Техните очи са разположени по-навътре, поради което и периферното им зрение намалява. Това е и причината да не се препоръчва да приближавате тихо зад гърба им, защото в уплахата си може да реагират агресивно.

Въпреки голямото си периферно зрение, кучетата не могат да възприемат света в подробности, както го правим ние. Обектите, които не се движат, много често убягват на вниманието им. Когато домашният Ви любимец се колебае за това, което вижда, той прибягва и зависи от остротата на своето обоняние.
Кучешкото зрение, обаче, е много чувствително към движещи се обекти. Животното възприема посоката и скоростта на движение и е способно да разпознае животното или човека, който се движи, на база на техния модел на движение. На практика, когато Ви види да се задавате, кучето не Ви разпознава толкова по лицето, колкото по начина, по който се движите.

А ако сте чували, че кучетата са далтонисти, то трябва да знаете, че учените са достигнали до заключението, че домашният Ви любимец се радва на достатъчно цветен свят. Е, не толкова пъстър, колкото Вашия, но все пак различава някои цветове.

Видяно: 1715 пъти

Коментари