Иска ни се да знаем всичко за кучето си, но това за съжаление няма как да стане. Колкото и добре да умеем да общуваме с домашния любимец, все пак има неща, които си остават тайна. И ако кучето Ви можеше да говори, то със сигурност щеше да спомене поне едно от тези неща, за които може би не сте предполагали:

„Това, че махам с опашка, не означава, че съм приятелски настроен или в добро настроение.“
Ако смятате, че този жест е признак единствено за добро настроение –грешите. Кучето Ви също може да се чувства превъзбудено, раздразнено, ядосано. И размахването на опашка може да е признак за всяко едно от тези състояния. Наблюдавайте животното, позицията му, дали изглежда напрегнато или пък се навърта край Вас и търси внимание.

„Харесва ми да ме предизвикват“
Кучетата са много умни същества – не ги подценявайте! Те обичат предизвикателствата и игрите, които ги карат да използват ума си! Да криете лакомства из къщата и да карате кучето да ги открива, да водите кучето си на различни места, да го учите на нови номера – това само ще обогати неговия свят и ще го направи по-щастливо!

„Може вече да съм на възраст, но това не значи, че не искам да се забавлявам“
Това че кучето Ви вече е пораснало и не е чак толкова активно, колкото преди, не означава, че то вече не се нуждае от разходка, от игра, от внимание. То не винаги предпочита да лежи у дома и да се отдава на уединение. По-скоро е принудено, защото вече и Вие не му предлагате заниманията, на които сте се радвали преди. Зарадвайте кучето си с нова играчка, дори и да Ви се струва, че то е вече голямо за тези неща. Ще останете изненадани с колко радост ще бъде оценен жестът Ви!

„Нямам нужда от толкова много храна“
Много от хората, отглеждащи кучета, имат желанието да са добри стопани, обичани от своите кучета. Но поради липсата на време, а понякога и на желание, те не могат да обърнат достатъчно внимание на животното. И начинът, по който компенсират лошото си отношение, е с по-пълна паница. А това е голяма грешка – освен, че кучето ще остане разочарована от липсата на интерес към него, то ще хапва и повече, отколкото му е нужно. А отхвърленото, пълното и тромаво куче, не е щастливо куче – трябва да го знаете!
Стандартна порция „Equilibrio“ малко по-продължителна разходка и може би кратка игра ще са достатъчни на животното да оцени грижите и вниманието Ви!

Видяно: 266 пъти

Коментари