Небезизвестен е фактът, че котките са едни от най-претенциозните животни. Те ще Ви поставят изисквания дори и за ходенето си до тоалетна. Възможно е котката Ви да предпочита да ходи до тоалетна навън. Освен това, в повечето случаи тоалетните навици на животното включват и внимателно заравяне на изпражненията. Изключение са случаите, в които животното маркира територия.

Опитите да приучите животното да използва тоалетен съд може да е лесно, но може и да се окаже доста трудоемка задача. Зависи от котката Ви, а и донякъде от подхода. Не давайте повод на любимеца си да не използва новата си придобивка. Котките обичат чистотата, така че да поддържате тоалетната чиста ще бъде основното Ви задължение.

Котките се учат най-често копирайки поведението на останалите и най-вече на майката. Ако те виждат как тя използва съответния съд за облекчаване на нуждите си, то и малките ще започнат да го правят, следвайки примера. Нещо, което ще бъде полезно в началото, е да наблюдавате малките. В моментите, в които започват да душат, драскат и приклякат в ъглите у дома, най-добре е да ги вземете и да ги пренесете в тоалетния съд. Така с времето ще разберат каква е идеята Ви и за какво служи тоалетната, започвайки да я използват по предназначение.
Никога не забравяйте да награждавате успешните опити с порция „Equilibrio“!

Важен е и изборът на съд за животното. През първите седмици животинчето ще се нуждае от по-плитък съд с по-малко пясък, който да изхвърляте след всяко ходене. С растежа на котката ще трябва да променяте тоалетната и големината ѝ. По-дълбоките съдове ще са по-удобни и за Вас самите, защото пясъкът няма да се пръска така лесно. Добре би било да осигурите тоалетна за всяка от котките у дома. Един съд за три котки ще Ви бъде недостатъчен, ще се замърсява твърде бързо и в крайна сметка пак ще доведе до „инциденти“.

Споменахме колко чисти и взискателни са котките. Така че, да държите тоалетната до купичките им за храна и вода няма да е добра идея. Нито особено хигиенична! За това, нека мястото за хранене и ходене до тоалетна бъдат разграничени.

Още нещо полезно – в случай че сте взели котката си от друг дом, в който тя е свикнала да ходи до тоалетна в определени условия, то опитайте се да ги пресъздадете и във Вашия. За целта можете да подберете подобен съд и най-важното – вземете същия вид пясък, в който животното е свикнало да ходи по нужда. Това може да Ви спести много главоболия!

Видяно: 555 пъти

Коментари