Къпането на кучето е важна част от неговата хигиена. Но по темата възникват и много въпроси като например каква да е честотата на къпанията, необходими ли са специални продукти, как реагира животното на къпането и какво ли още не.
Важно е обаче да знаете, че къпането на кучето е важно за неговата козина, комфорт и здраве.

У ДОМА ИЛИ В ДВОРА Е ДОМАШНИЯ ЛЮБИМЕЦ
И както знаем, кучетата са много игриви животни – те не остават чисти за дълго. Ако домашният Ви любимец е от по-палавите, то вероятно ще се налагат по-чести занимания в банята. Значение по този въпрос има и това къде живее кучето – у дома или на двора.
Ако кучето е вкъщи, ляга по мебелите и обича да спи в леглото Ви, то със сигурност ще обръщате по-често внимание на неговата хигиена. Къпането веднъж седмично е удачно. Кучетата в двора могат да заповядат в банята и веднъж в месеца.
Разбира се, от огромно значение е и каква е активността на животното, ако то редовно ходи из градинките, рови в пясъка, обича да шляпа из локвите и калта, съответно ще се среща и по-често с шампоана!

ПОРОДАТА И ОСОБЕНОСТИТЕ НА ВАШЕТО КУЧЕ
Ако животното е с по-суха кожа, то по-добре е по-рядкото къпане. Четириногите с по-мазна козина пък могат да се радват на сапунените балони по-често. Породи като териери, ши-тцу например могат да бъдат къпани веднъж седмично, а кучета с по-груба козина като коли и хъски е по добре да се къпят веднъж в месеца. Наличието на сърбеж също може да Ви бъде ориентир – появи ли се, най-добре запрятайте ръкави!

ДА ПРЕВЪРНЕМ КЪПАНЕТО В ПРИЯТНО ЗАНИМАНИЕ
За да се успокои кучето, можете да приложите малка хитринка – поставяйте го няколко пъти във ваната или банята (там където ще го къпете) в деня, който сте отредили за тази процедура. Така то ще свикне с обстановката и няма да се плаши толкова.
Когато започвате, важно е да имате всичко необходимо край себе си – гъба, шампоан специално за кучета (ако къпете кучето по-често, то нека шампоанът е такъв за честа употреба), кърпи. Можете да си служите и с лакомства, с които да награждавате послушното куче или пък да го прилъжете да остане още малко!
При къпането можете да използвате подвижен душ и задължително хладка вода. Обръщайте внимание най-вече на коремчето и краката на любимеца – те обикновено са най-мръсните зони. Гледайте да не мокрите главата на животното. А сапунисването трябва да става от раменете, гърба към опашката. Подсушаването става с кърпа, а ако кучето не е страхливо, може и сешоар, но на ниска степен.

НАГРАДАТА СЛЕД ТАЗИ ПРОЦЕДУРА Е ПРОСТО ЗАДЪЛЖИТЕЛНА! Тя може да се изразява в лакомство, а също и в любимата храна на Вашето куче. Имайте предвид, че всички храни „Equilibrio“ се грижат и за здравата, лъскава козина на кучето!

Видяно: 451 пъти

Коментари