Няма две еднакви кучета. Също както и при хората, животните се различават по своя темперамент и характер, по качествата си. Има кучета, които нямат никакъв проблем със социализацията, но има и кучета, на които им е нужна помощ, за да свикнат със заобикалящия ги свят и новостите.

Причините кучето Ви да се държи странно могат да бъдат много. То може да е уплашено или стресирано. Възможно е да има вродено по-срамежливо или агресивно поведение. Понякога то става причина стопаните да изоставят домашните си любимци. Далеч по-уместно и добре решение на проблема е да се опитате да помогнете на кучето да свикне с новостите.

Кучетата са прекрасна компания. Чудесно е когато имате възможността да вземете домашния любимец със себе си с когото и където и да сте решили да отидете. При възрастните животни обаче вече има изградени навици, от които много трудно се отвиква. Ако например кучето Ви не е общувало достатъчно през живота си или не е виждало различни места, а само градинката пред блока, то много е вероятно да реагира остро на промени и нови ситуации.

Ако животното не е свикнало да е сред много хора, то тогава като нищо може да се уплаши от навалицата и шума. Възможно е и да изпадне в паника, а не е изключено да премине в нападение в опит „да се защити“ от опасността, която вижда в новата ситуация и многото непознати.
Подобна може да е и реакцията на куче, което е свикнало да бъде на каишка, и изведнъж Вие я махнете в опит да му дадете свобода да потича и да се забавлява. Някои кучета хукват лудешки във всевъзможни посоки, чудейки се какво да правят, каква е причината за необичайното Ви поведение. Друг вариант е кучето да остане на място видимо объркано от ситуацията.
Кучето, живеещо изолирано от други животни пък може да изпита страх при появата на други животни. И тук е възможно реакцията да бъде нападение.

Всичко това може да бъде предотвратено по един лесен и далеч по-приятен за всички начин. Нужно е просто да запознаете животното със света още в най-ранна възраст. Няма нужда да чакате дълго, преди да изведете кучето на по-дълга разходка, да го вземете със себе си в планината или край морския бряг, да го пускате да играе на воля, но и да слагате каишката, когато тя е необходима. Срещата с нови места, с нови хора, с други животни помага на съществото да свикне с тях и да изгради свой начин да общува с околните така, че контактът да не се свежда до страх, ръмжене и агресия, а до закачки, игра и нежност!

Възпитанието на животното винаги върви ръка за ръка с поощрението. Вече знаете – „Equilibrio“ е Ваш помощник в това начинание! Вкусните лакомства винаги са от полза!

Видяно: 209 пъти

Коментари