За да се радва домашният Ви любимец на дълъг, пълноценен и щастлив живот, нужни ще са малко усилия от Ваша страна. Основните Ви ангажименти ще бъдат свързани с осигуряването на следните няколко неща:

Диета и упражнения
Не подценявайте нуждата на кучето от качествена храна и чиста вода. Те са му необходими за здравословен и по-дълъг живот. Още от момента, в който кучето влезе в дома Ви, било то малко или вече пораснало, започнете да го храните с възможно най-добрата храна, която можете да си позволите. Предложенията на „Equilibrio“ например са със супер премиум качество, а сред разнообразните формули ще откриете подходяща и за Вашето куче!
Но само с добра храна животното няма да се радва на добра форма. Физическите упражнения са от важно значение. Ежедневната разходка е просто задължителна. Тя може да включва и игри като гонене на топка, хващане на фризби или пръчка.

Психична стимулация
Едно добре нахранено животно в добра физическа форма съвсем не означава едно жизнено, здраво и щастливо куче. Обучението на кучето винаги включва и тренировки за мозъка. Да се опитвате да научите кучето на различни номера – например да сяда по команда или да Ви носи различни предмети може и да не Ви изглежда много съществено, но истината е, че подобна стимулация е полезна за животното!

Социализация
Както за хората, тя е особено важна и нужна на едно здраво куче. Изолираното от хора и себеподобни куче в много случаи се оказва опасно куче. Много по-вероятно е то да реагира с агресия или силен страх към непознати и да създаде неприятни ситуации. За да расте здраво и добре адаптирано, кучето Ви ще се нуждае от контакти с други животни (дори не само кучета), с познати и непознати, за да свикне с тях и да не се бои от тях.

Кучето трябва да се чувства като част от семейството
Така или иначе то вече е част от семейството – живее в семейния дом, има собствено легло, храни се от собствени купички, обича своите стопани и е привързано към тях! А поведението им често ще напомня на това на малко дете, така че и за Вас няма да бъде трудно да го възприемете като член на семейството. И като такъв редно е да се отнасяте към него с уважение, да не го пренебрегвате, да го поощрявате, да му показвате любовта си, да го възпитавате, да се съобразявате с личното пространство, от което животното също се нуждае!

Видяно: 255 пъти

Коментари