Със сигурност много от Вас за забелязвали по улиците кучета, облечени в цветни елечета, сякаш слезли от модния подиум. Животните изглеждат много наперени, облечени в модерните си дрешки, но истината е, че се чувстват толкова добре в тях не защото знаят, че изглеждат зашеметяващо, а защото те им осигуряват комфорт, който иначе им липсва в студените дни.

Когато температурата отвън се различава съществено от тази у дома, възможно е кучето да Ви откаже разходка и спокойно извършване на физиологичните си нужди. Изпаднете ли в такава ситуация ще разберете, че дрехите за кучета не са модна прищявка, а необходимост.

Има признаци, по които бихте могли да познаете, че животното не се чувства добре и има нужда от топлина. Такива са например сгушването на топка под одеялото или възглавницата, непрестанното треперене, когато животното не страда от някакъв здравословен проблем, нежелание за игра, кратки разходки и бързане на кучето да се прибере у дома.
Малките и много възрастните кучета, кучетата от дребни породи, тези с къса козина се нуждаят от дрехи. Може би това Ви изглежда неестествено, но ние всъщност сме откъснали тези животни от естествената им среда много отдавна, така че появата на необходимостта им от необичайни приспособления като дрехи е напълно нормална.

Разбира се, роклите и шапките са по-скоро моден аксесоар, от който кучето не се нуждае, но по-дебелите елечета и кожухчета определено биха осигурили спокойствие и топлина на животното.

Имайте предвид, че приучаването на животното към обличане ще отнеме известно време. Но с малко упоритост нещата ще се получат. Важно е да приучите кучето да носи дрехи още от ранна възраст. Тогава животните приемат заниманието като игра и скоро то се превръща в нещо нормално  приятно.
Улеснение за Вас ще е, ако при първите опити се спрете на по-лесни за обличане дрехи. Тези тип наметало ще са най-подходящи. Важно е дрешката да не е много стегната, за да не причинява дискомфорт. Когато животното свикне с идеята да има нещо на гърба си можете да минете към варианти с тениски и пуловери, обличащи се през главата.
Обличането трябва да става бавно и внимателно. Не бъдете изнервени и припрени, защото животното ще се уплаши, а може да стане и агресивно.

След като приключите успешно с обличането дайте на животното лакомство „Equilibrio“ за награда. Така то ще започне да толерира обличането и няма да има нищо против.

Видяно: 421 пъти

Коментари