Спорен е отговорът на въпроса “Трябва ли да режем ноктите на котката?”. Много ветеринари съветват да не ги пипаме, но когато малкия пухчо започне да драска дамаската на дивана, вече сме сигурни че нещо трябва да се направи.

Един от най-лесните начини е да седнете спокойно с животното в скута Ви и докато нежно му говорите, внимателно да изрязвате ноктите. После ги изгладете с пиличка, ако се налага. Ако не може да се справите сами, помолете някой от семейството да се включи. Ако и тогава борбата е голяма, Вашия ветеринарен лекар ще ви помогне.

Ако Вашия ветеринар откаже да изреже ноктите на котето, не се притеснявайте, и от това има изход. Купете играчки, които да го предразположат да си остри ноктите с тях, а не с мебелите Ви.

Не забравяйте, че чрез ТОЧЕНЕ на ноктите, котките подпомагат тяхната подмяна. Ако Вашата #котка не си точи сама ноктите, тя се нуждае от допълнителни медицински грижи. В противен случай те могат да израстат толкова много, че да се подвият и да пробият лапата на котето.

Дори и редовното подрязване на ноктите не означава, че те ще спрат да драскат. Много котки дори изпитват истинска наслада, когато си точат ноктите. Забиването на нокти е част от тяхното естествено поведение и ги прави щастливи.

Видяно: 474 пъти

Коментари