Правилното хранене на котката Ви може да я държи далеч от проблеми със здравето. А най-важната съставка в котешкото меню, са белтъците. Важно е да осигурявате на животното достатъчно количество белтъчини, за да се радва то на крепко здраве.

Те са необходими на котешкия организъм, понеже именно те осигуряват „градивния материал“ на тялото. С тяхна помощ се осъществява растежа на нови тъкани, както и обновяването на старите. Това само по себе си говори за важността на белтъчините особено за малките котенца.

Ако се питате какво толкова може да се случи на котката Ви, ако белтъчините са в по-оскъдни количества, то ето какво – недостигът на белтъчини ще доведе до започването на катаболитни (разграждащи) процеси в тялото. Това може да доведе то разрушителни процеси в органите на животното и оттам – нарушаване на функционирането им.

Котката Ви се нуждае от храна, богата на протеини. Грешно е да храните животното единствено с хапки, натопени в бульон например. Да, по този начин животното ще си набави необходимата му енергия, но не и веществата, необходими за поддържането на мускулите, а оттам на тъканите и органите му.

Специалисти, занимавали се с изследване хранителните нужди на мъркащите любимци, установили, че за да си набавя оптималното количество протеини, около 30% от дневната дажба на животното трябва да е белтъчини. Те могат да бъдат осигурени на котката под формата на най-различни вкусни изкушения, които животното със сигурност няма да Ви откаже.

Любимата на котките риба е добър вариант. Рибните продукти са достатъчно разнообразни, така че бихте могли да осигурите на котката си различно пиршество всеки ден. Разбира се, можете да заложите и на пилешко. Пуешкото, телешкото и заешкото също няма да останат „неуважени“ от домашния Ви любимец. Субпродуктите (дробчета, сърца, бъбреци) също могат да бъдат включени в менюто на котката. Добре е да се избягва свинското, защото то натоварва организма при преработката, но от време на време и то може да появява в паничката на любимеца Ви.

Това, разбира се, се отнася за онези стопани, които предпочитат да хранят котката с домашно приготвена храна. Не всеки обаче има тази възможност, а и желание. Това обаче не значи, че котката няма да си набавя нужните протеини. Специалните формули на „Equilibrio“ са предвидили и ще задоволят всички хранителни нужди на мъркащия Ви приятел!

Видяно: 425 пъти

Коментари