При кучетата инстинктът за размножаване е най-силно развитият! В някои моменти той дори надделява пред този за самосъхранение. Може би сте забелязали това при отглеждането на своето куче. Но след като оплождането вече е факт, то трябва да знаете, че Ви очакват тежки и важни дни. БРЕМЕННОСТТА ПРИ КУЧЕТАТА ПРОДЪЛЖАВА СРЕДНО ОКОЛО 60 ДНИ, а още по-точно е да кажем, че продължителността е в интервала 55-70 дни от срещата с мъжкия. При някои кучета тя трае по-кратко, отколкото при други, а причините за това са различни. Значение има поредността на зачеване, както и това с колко малки е бременно кучето. Обикновено при повече плодове тя е по-кратка, а когато кученцата са едно или две продължава по-дълго.

Много е важно като стопани на бременна женска да се запознаете внимателно с нуждите на животното в този период. Да се обърнете към ветеринар ще бъде най-добрият избор. Той е този, който ще Ви запознае най-точно и подробно с онова, което ще се случи през идните седмици с Вашето куче, както и с начините, по които да му помогнете!

Сред най-важните неща за женските в този период е храната. Тя трябва да бъде съобразена с повишаващите се нужди от енергия и вещества, които не могат да бъдат предоставени на кучето с обичайната му храна. През ПЪРВАТА ПОЛОВИНА НА БРЕМЕННОСТТА няма да е необходимо да променяте значително дневната дажба на домашния любимец.
ВТОРАТА ПОЛОВИНА обаче е по-особен период, през който можете да спазвате ПРАВИЛОТО 15/7 или с други думи – увеличавайте храната на кучето с 15% на всеки седем дни! В дните около раждането кучето Ви трябва да приема С ДО ОКОЛО 60% ПОВЕЧЕ ХРАНА, ОТКОЛКОТО ОБИКНОВЕНО!

Това обаче звучи по-лесно, отколкото е всъщност. Причината се крие в това, че матката на бременното животно притиска коремните му органи, създаващо дискомфорт и трудност при приемането на големи количества храна, дори и поднасяни на малки порции!
Така че много по-удачен вариант е да се спрете на ХРАНА „EQUILIBRIO“, СПЕЦИАЛИЗИРАНА ЗА БРЕМЕННИ И КЪРМЕЩИ КУЧЕТА, която е високоенергийна и набавя на кучето нужните му калорийни стойности в по-малки количества.

Кърменето е период, не по-малко важен от самата бременност. При него кучето Ви ще трябва да набавя чрез храната си енергия не само за себе си, но и за още няколко палета, които непрестанно растат и се нуждаят от все повече и повече калории, които могат да си набавят единствено чрез майчината кърма.
Това означава, че в периода на лактация кучето Ви ще трябва да продължи да се храни с адаптираните специално за тази цел храни „EQUILIBRIO“, благодарение на които ще засища не само себе си, но и всички палета!

Видяно: 436 пъти

Коментари