Бременните котки обикновено носят три до пет котенца. Нарастването им по време на бременността, както и това на плацентата, се дължи на хранителните вещества, които тялото на майката котка предоставя. Така че, съвсем не бива да Ви учудва, че бременната Ви котка проявява доста голям апетит.

След като котенцата бъдат родени, кърмещата майка отново трябва да осигури всички хранителни вещества, необходими за тези решаващи първи седмици на развитие. Имайки предвид, че всяко коте трябва да удвои теглото си в рамките на седмица-две и да го учетвори до петседмична възраст, то задачата на майката котка не звучи никак лека.

Сред храните на „Equilibrio“ ще откриете предложения, предвидени специално за майки и малки котенца. Те съдържат по-големи количества протеини, необходими за изграждането на тъканите и здравите тела на новородените. Завишен е и процентът на мазнините и калориите в тези храни, защото както майката, така и малките се нуждаят от по-големи количества хранителни вещества в този период.
По тези причини важно е като загрижени стопани да осигурите на майката и респективно на малките ѝ възможно най-качествената и подходяща храна. Тя е основата за доброто бъдещо физическо и психическо развитие и благосъстояние на домашните любимци.

ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТТА

В този период трябва да осигурявате на майката здравословна храна с високо качество. Бременната котка ще се нуждае с приблизително 25% повече калории, отколкото обикновено.

Животното със сигурност ще увеличи апетита си, така че трябва да сте подготвени и да имате готовност да удовлетворявате новите хранителни нужди на животното. Разбира се, трябва да внимавате и да не прекалите. Прехранването по време на бременност може да доведе до прекомерно покачване на тегло. А затлъстяването на свой ред също може да доведе до сериозни проблеми, тъй като и малките котенца вероятно ще бъдат по-едри, което може да създаде усложнения при раждането.

Хранете котката си по-обилно от обикновено или с по-калорична и питателна храна, но не прекалявайте. Ако виждате, че животното напълнява доста, то обърнете се към ветеринар, който да Ви консултира и препоръча подходящ режим за бременната котка.

КЪРМЕЩАТА МАЙКА

По-специалните хранителни нужди на майката няма да приключат и с раждането. Новородените малки ще започнат да сучат, а това е доста изтощителен процес за майката, защото котенцата буквално изсмукват от нея хранителните вещества, които тя поема с храната си. И ако те не са достатъчно, възможно е майката да измършавее и да изтощи тялото си до краен предел. Друг възможен развой на събитията е тя да откаже да храни малките си в опит да оцелее.

Подсигуряването на малките котенца с всичките им необходими калории, витамини и вещества се случва единствено чрез майчината кърма. За това, важно е и в този период да осигурите на животното храна, отговаряща на нуждите му в този специален период.

Специалните формули на „Equilibrio“ ще предоставят на бременната и кърмеща котка всичко, от което се нуждае, за да отгледа здрави и жизнени котенца!

Видяно: 461 пъти

Коментари