Вероятно Ви хрумва да вземете кучето, не намирате за подходящо да поканите котката си за джогинг или дълга разходка. Но, трябва да знаете, че котките се нуждаят от упражнения, за да са в добра форма.

Собствениците на кучета имат много опции да тренират домашния си любимец. На котките, обаче, не можете да вържете каишка, да им хвърляте пръчка, да тичате с тях. В този случай ще трябва да се насочите към друг тип занимания, които да осигуряват подходяща физическа активност на животното. Много здравословни проблеми при котките се дължат на липсата на движение. Затлъстяването, проблемите със ставите и сърцето са само част от възможните последици. Ако искате да предпазите котката от тях, то тогава време е за котешка гимнастика.

Експертите препоръчват котката да бъде ангажирана във някаква форма на физическа активност за десет-петнадесет минути на ден. Лекотата, с която ще се справите с тази задача, зависи и от темперамента и възрастта на домашния Ви любимец. По-младите котки са по-игриви, от по-възрастните. Някои са по-приключенски настроени, докато други предпочитат мързелуването.

Игрите наподобяващи ловуване
Котките са съвършените ловци. Преследването и улавянето на плячка е в кръвта им. И тази тяхна хищническа природа може да Ви бъде много полезна, ако я впрегнете за целите на играта. В магазините ще откриете много играчки, които умело наподобяват мишки. Някои се захранват с батерии и се движат, други са завързани с конец на пръчка и Вие ги контролирате.
Пернатите играчки също са подходящи. Дори и хартийка завързана с малко прежда, която да подръпвате от време на време може да се окаже идеалната играчка за Вашата котка. Провокирайте животното да дебне, да подскача, да атакува, да гони. Целият този процес ще изразходи доста от енергията на животното.

Котката Ви не е хамстер, но въпреки това можете да я накарате да тича в кръг, както го правят хамстерите във своите въртележки. Ако котката Ви се прехласва по слънчевите „зайчета“ и обича да ги гони, то едно лазерче може да е тайното Ви оръжие, което да накара котката да се отдаде на физическа активност. Пъргавата червена точица, нахално пълзяща по стените и пода около лапичките на домашния любимец много бързо ще събудят интереса му и ще го предизвикат да покаже на какво е способен!

Играта с котката е чудесен начин не само да накарате животното да изразходва енергия, но и да се свърже с Вас. Играта ще бъде забавна и за двама Ви, а животното ще види колко забавно и приятно може да е времето му, когато е в компанията Ви. Така то все повече ще Ви търси, ще Ви провокира да играете и ще Ви се отблагодарява като се сгушва до Вас вечер мъркайки!

Активността е важна за котката Ви. Ако забелязвате, че домашния Ви любимец скучае, станал е по-мързелив или е напълнял, то определено трябва да се замислите за някакви игри или упражнения.
А сред предложенията на „Equilibrio“ ще откриете и такива за котки с наднормено тегло, които също ще бъдат полезни за постигането на добра форма!

Видяно: 454 пъти

Коментари