12065846_966355366743354_3216586954506536266_n

Балансираната диета е важна не само за хората, но и за котките. Но какво всъщност означава това? Дневното им меню трябва да включва вещества, сред които най-вече белтъчини, някои витамини, мазнини и минерали в подходящите за котешкия организъм пропорции.

*Белтъчините
Котките са строго месоядни същества и се нуждаят от конкретни хранителни съставки, съдържащи се само в животинските тъкани. В сравнение с много бозайници, а в това число и кучетата, котките се нуждаят в много по-голяма степен от приема на белтъци. Месоядният им метаболизъм няма способността да се адаптира към ниски нива на протеините. А именно те са отговорни за изграждането на мускулните фибри, за регулацията на метаболизма, за възстановяването и растежа на тъканите. Приемането им е от изключително значение най-вече за бременни и кърмещи котки, за техните малки, както и при възстановяване на животните от боледувне. Те са съществен източник на калории в хранителния режим на котката.

*Мазнините
Те също заемат важно място в диетата на домашния Ви любимец. За недостига им можете да съдите по сухата или матовата козина на котката. Липсата на мазнини би могла да доведе до различни проблеми като такива с размножаването. Мазнините, които котките трябва да приемат, отново се съдържат в значителна степен в животинските тъкани, което подкрепя факта, че котката Ви не може да преживява пълноценно като вегетарианец.

*Въглехидратите
Истината е, че котките се нуждаят най-вече от приема на белтъци. Въглехидратите обаче намират своето важно място в храната на домашния Ви любимец. Въпреки по-малките им количества, тяхната роля като източник на калории също е съществена. Приемът им оказва благоприятно въздействие и върху храносмилателния тракт.

*Витамини и минерали
Минералите оказват влияние върху метаболизма и цялостното функциониране на организма на животното. С най-голямо значение за котешкото здраве са калцият и фосфорът. Те са основните минерали, съдържащи се в костите и зъбите.
Витамините A, D, E и K се съхраняват в тялото на животното, което прави малък риска от тяхната недостатъчност. За котката Ви по-важни ще бъдат витамините от група B (B1, B2, B6, B12).

Голяма част от тези така необходими вещества се съдържат в самата храна. Ако се съмнявате, че любимецът Ви не приема достатъчно от тези вещества, то те могат да му бъдат предоставяни и под формата на хранителна добавка, което обаче задължително трябва да съгласувате с ветеринар!

Видяно: 40 пъти

Коментари