Кучето и котката не са известни като големи дружки – те все ще намерят за какво да се скарат, подгонят и сбият. Но историята познава и много случаи на успешно съжителство между кучета и котки, при това последвано от вярно приятелство. Задачата да помирите двете животни обаче никак няма да бъде лека, така че още от сега ще трябва да се подготвите за премеждията, които Ви предстоят. Малко упоритост обаче ще бъде достатъчна да се справите със ситуацията.

Няколко прости крачки са способни да помирят двете враждуващи животни и да осигурят спокойствие у дома. Като за начало е много важно да не оставяте животните сами да се оправят със ситуацията – това ще причини стрес и в двата лагера. А и трябва да знаете, че запознаването на животните може да бъде много опасно – особено за котката. Големите кучета често гледат на котката като на плячка и нищо не е способно да спре кучето да я хване! За това запознанството трябва да бъде бавно и да бъде контролирано от Вас самите.

Следващият важен момент е да приберете грациозното животно на сигурно място у дома, където кучето няма достъп. Котката може да се нанесе в гостната или пък в банята – задължително стая, в която кучето няма да бъде допускано поне в началото. Трябва да осигурите на котката храна, вода, място за спане, тоалетна, за да се чувства комфортно. Тя ще прекара няколко дни в това помещение, като добре е, разбира се, да ѝ отделяте достатъчно внимание, да я милвате и дарявате с ласки.

Едва след като кучето свикне с миризмата на котка у дома можете да пристъпите към следващия етап, а той е представянето. Тук необходимо ще е да сложите каишката на домашния любимец, за да можете да го контролирате. Полезно ще Ви е и ако той е добре дресиран и умее да изпълнява на мига командите „долу“ или „седни“. Сега е моментът, в който ще „Вдигнете преградата между животните и те ще се срещнат очи в очи. Важно е да удържите кучето, ако стане агресивно.

Ако първата среща не мине гладко, то ще трябва да я повторите многократно, докато животните не свикнат едно с друго и не започнат да се душат и опознават спокойно. Дори и след това обаче най-добре ще е няколко седмици кучето да бъде на каишка и у дома, за да преминат първоначалните дразги и да се успокоят животните. След като те свикнат едно с друго и се спогаждат добре, можете да оставите и кучето и котката да пребивават свободно из дома!

Голямо улеснение в процеса ще бъде положителното подкрепление или с други думи – на всяка крачка, опит и миниатюрен успех на животните, и двамата любимци да бъдат награждавани с лакомства. Това винаги улеснява процеса, а и вече знаете, коя е храната, любима и на кучетата, и на котките – разбира се, че „EQUILIBRIO“!

Видяно: 1273 пъти

Коментари