template_blog

Ако отглеждате животно у дома, можем да се обзаложим, че поне веднъж сте си мислили колко хубаво щеше да бъде ако то можеше да Ви каже какво си мисли, как се чувства или какво желае. Наистина, понякога е трудно да разберем домашния си любимец. Колко по-лесно би било, ако той можеше да говори.

Всъщност, животните говорят. Е, не на езика на който сме свикнали да общуваме, но все пак домашните ни любимци също се опитват да осъществят контакт с нас по своя си начин. И този начин е чрез поведението си. Ако искате да разбирате мислите и желанията на котката си, то трябва да знаете начините, по които тя общува с Вас.

Котките са от животните, които не скриват своите настроения и чувства. За тях бихте могли да съдите по позите, поведението, звуците, които издават и комбинациите между тях. Да изучите езика на тялото на домашния любимец ще бъде и забавно, и полезно занимание. Пък и ще станете много по-наблюдателни, отколкото до сега.

Частите от тялото, с които котките комуникират са несъмнено очите и израженията, ушите, опашката, мустаците, движенията.

Опашката е винаги една от най-подвижните части в тялото на котката. Когато тя извършва кратки движения с върха ѝ, това е доволна поза и котка, получила необходимото ѝ внимание. Тя е приятелски настроена и любопитна към средата, която я заобикаля.
Ако котката се излежава и е отпуснала опашката си, не я мислете – котката е безгрижна и доволна.
В случай, че опашката се сниши, а котката замахва с нея наляво-надясно, то в котката бушуват притеснения и гняв. Тупкането ѝ по земята е предупреждение за едно – скоро ще нападне!
Ако пък опашката е извита надолу, то това е предупреждение към Вас и най-добре е да се възползвате от него.

Ушите също са доста подвижни. Забележите ли, че те са изправени и насочени навън, то котката е щастлива и любопитна. Насочените напред уши означават, че котката е дочула нещо и вероятно ще ловува. Обърнатите назад уши са белег за притеснение и отбранителна позиция. Ако те са изправени и обърнати – тя е готова за бой. Почти схлупените до главата уши означават, че котката е готова да бяга или да се защитава.

Очите обикновено са доста изразителни. Ако погледът е съсредоточен върху даден обект, то животното е или много заинтригувано от него или той представлява заплаха. Примигването с очи е знак за покорство. Когато животното е отпуснато и спокойно то има присвити очи. Колкото по-широко отворени са очите, а зениците – разширени, толкова по-уплашена е котката Ви.

Мустачките също могат да Ви дадат информация за животното. Сочещите напред мустаци са сигнал за тревога и готовност за действие. Прибраните мустаци, сочещи настрани са белег, че животното е спокойно и приема компания. Плътно прибраните до лицето мустаци обикновено се появяват при уплаха.

Можете да се ориентирате за състоянието на котката и от звуците, които издава. Мъркането е израз на задоволство, но се появява и при тревожност, когато котката опитва да успокои себе си след стресиращо за нея преживяване.
Мяукането за съжаление не е толкова показателно. То може да означава, че котката е смутена, нацупена, а може и да е подтик да направите нещо. Разбира се, мяукането е и най-лесният начин на животното да Ви каже, че се нуждае от порция „Equilibrio“. Можете да се ориентирате за значението единствено от контекста на ситуацията.

Вие научили ли сте се да разбирате какво Ви казва Вашата котка?

Видяно: 1216 пъти

Коментари