Сънят е истински необходим както на нас, така и на най-добрите ни приятели – кучетата! Точно както и на човека, сънят е необходим на кучето, за неговото здравословно развитие. Съответно да безпокоите животното по време на сън пък би могло да доведе до нарушения в неговото развитие. Така вместо да се радвате на здраво, щастливо и игриво куче, у дома ще заживее нервно и много чувствително куче, което почти никога няма да бъде в настроение.

Ако отглеждате все още малко кученце, то трябва да знаете, че МАЛКИТЕ ЧЕТИРИНОГИ СЕ ИЗМОРЯВАТ МНОГО БЪРЗО. Така че не бива да се сърдите на животното, когато след двадесет минути игра то се отпусне за дрямка.
ВЪЗРАСТНИТЕ КУЧЕТА ОБАЧЕ СЪЩО СПЯТ ДОСТА ПРЕЗ ДЕНЯ. И за тях важи правилото – колкото повече игра и разходки, толкова повече сън. ПРЕЗ НОЩТА СЪЩО СПЯТ ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ВРЕМЕ. Самият сън пък преминава през кратки фази на дълбок сън и продължителни фази на лек сън. Преходите от едните към другите пък са непостоянни.

НЕДОСПИВАНЕТО ОТ СТРАНА НА КУЧЕТО със сигурност ще има своите последствия. Проведени в тази област са редица научни изследвания, които установяват, че КОГАТО КУЧЕТАТА НЕ СПЯТ ДОСТАТЪЧНО, ТЕ ПО-ТРУДНО СЕ ПОДДАВАТ НА ОБУЧЕНИЕ. Или с други думи – колкото по-умно е кучето Ви и колкото повече нови номера научава, толкова по-голяма нужда от сън има! Ако пък кучето Ви недоспива, то бързо ще забравя ученото през деня.

Един от сравнително лесните начини ДА ПРОВЕРИТЕ ДАЛИ КУЧЕТО ВИ СЕ РАДВА НА ПЪЛНОЦЕНЕН СЪН, е да го наблюдавате. Открито е, че САМО КУЧЕТАТА, КОИТО СПЯТ ДОСТАТЪЧНО, СА НАДАРЕНИ СЪС СЪНИЩА. Ако домашният любимец сънува, това е признак, че успява да отпочине добре. Следващият логичен въпрос, който много от нас си задават, гледайки странните пози и движения на спящото куче, е какво ли сънува то – може би елегантни женски, или пък сочни пържоли? За съжаление обаче няма да узнаем това!

Има и още няколко неща, характерни за спящите кучета. Техен инстинкт е да търсят УЕДИНЕНИ ЪГЪЛЧЕТА, КЪДЕТО ДА СЕ ОТДАДАТ НА СЛАДКА ДРЯМКА. Огромна част от кучетата изпълняват „РИТУАЛ ПРЕДИ ЛЯГАНЕ“ – завъртат се, след което лягат, прозяват се широко и сънено отпускат клепачи.

Позата, която ще заеме кучето обикновено зависи от температурата – през лятото обикновено се протягат, за да се охлаждат, а през зимата са свити, за да се топлят. Заспи ли кучето няма нужда да ходите на пръсти край него – обикновените ежедневни шумове и миризми няма да го притеснят. То обаче ВЕДНАГА ЩЕ СЕ СЪБУДИ ОТ ЗАПЛАШИТЕЛЕН ШУМ И НЕОБИЧАЙНА МИРИЗМА. Заплашителното ръмжене на друго животно или например задушливата миризма на дим веднага ще ококорят очите на кучето!

Сънят е изключително важен за кучето. За това добре е да следите спи ли то пълноценно и при всяко съмнение за проблем да се обръщате към ветеринарен лекар. ПРОБЛЕМИТЕ СЪС СЪНЯ МОГАТ ДА СА СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНИЯ НА СЪРЦЕТО И ЧЕРНИЯ ДРОБ. Надали ще останете изненадани, когато Ви кажем че и ХРАНАТА СЪЩО Е ОТГОВОРНА ЗА КАЧЕСТВЕНИЯ СЪН НА КУЧЕТО. Ако искате то да се радва на здрав и пълноценен сън, то зарадвайте го с полезна и вкусна храна „Equilibrio“!

Видяно: 9439 пъти

Коментари