Кожата е най-големят орган в човешкото тяло и това е в пълна сила и за Вашата котка. Чрез нея и ние, и домашните ни любимци, влизат в контакт с околната среда, взаимодействат с нея. Много са и факторите, които могат да и повлияят, да я раздразнят, да ѝ навредят. Алергиите и паразитите, могат да причинят проблеми, които освен че засягат кожата, повлияват и на цялостното здраве на котката.

Симптомите, по които можете да разпознаете появата на кожно заболяване при котката, са следните:

  • Чесане
  • Хапане на различни части от тялото
  • Скубане на козина
  • Непрестанно близане
  • Зачервявания
  • Подутини по кожата
  • Обриви
  • Обезцветяване по кожата
  • Суха и лющеща се кожа
  • Рани

Съществуват много причини, които могат да доведат до подобни симптоми:

Тения
Сухите, червени и люспести петна по кожата на котката, загубата на козина са признаци за тения, гъбична инфекция. Тя може да се предава не само на домашни любимци, но и на хората, така че да посещението при ветеринарния лекар е наложително. Понякога е трудно да бъдат забелязани червените петна по кожата, особено при по-пухкавите любимци. Но ако забелязвате, че животното страда от сърбеж и се чеше непрестанно като това не отшумява, то заведете го на лекар.

Бълхи
Бълхите не са така трудни за откриване. Ако котката се чеше и хапе непрестанно и не може да си намери място, то възможно е бълхи да са причината за това неразположение. Трябва да вземете котката и да разрошите козината ѝ. Бълхите се виждат – те са подвижни малки черни точици. Най-често се крият по стомаха и сгъвките на лапичките. Добре е пак да потърсите съвета на ветеринар, който ще Ви обясни как да процедирате и какви препарати да използвате.

Кожни и хранителни алергии
Точно както хората, и котките могат да са алергични към плесени, прах, мухъл и т.н. Ако сте забелязали, че при смяната на сезоните, при цъфтежа на дърветата и цветята например котката Ви е неразположена и се чеше, то това може да се дължи на алергия. Някои обриви пък могат да са свързани с храна, към която котката е алергична. Ако сте дали а животното нещо различно за вечеря и забележите подобни промени, то отново трябва да се обърнете към ветеринар.
Храните на „Equilibrio“ са подходящи за животни имащи или склонни към алергии.

Ушна краста
Ако забележите, че в ушите на котката има тъмнокафяв до черен секрет и се забелязва силен сърбеж и непрестанно чесане на ушите, то много е вероятно животното да страда от ушна краста. Силното чесане може да доведе до хематома, както и до оплешивяване в проблемните зони. Крастата при котките се причинява от вид кърлежи. Болестта е заразна и ако имате повече от една котка, добре е да отделите болната, защото и другите са в риск. Болестта засяга и човека, така че потърсете помощ възможно най-скоро.

Стрес
Колкото и някои хора да не могат да повярват, че котката им може да е стресирана, все пак факт е, че има животни, които страдат от него. А поведения, предизвикани от стрес, могат да са и скубането, облизването, чесането и одраскването на кожата докато тя не прокърви или не се получат плешиви петна. И в този случай трябва да се обърнете към специалист, който да Ви посъветва как да се погрижите за животното и да му създадете спокойна среда и условия за живот!

Видяно: 33057 пъти

Коментари