Котките са животни, известни с предпочитанията си към чистотата и високата хигиена. Това са едни от малкото същества, които отделят толкова много време и полагат толкова много грижи за спретнатия си чист вид! Поради тази причина много са и хората, които смятат, че къпането на котката е напълно излишен акт – животните и сами полагат за себе си достатъчно усилия. Това обаче не е съвсем вярно. За това, ако се чудите колко често и как най-удобно бихте могли да изкъпете котката си, то следващите редове определено ще Ви бъдат полезни!

Ако отглеждате котка трябва да знаете, че е добре да я къпете поне веднъж месечно. Това ще бъде много полезно за котката, защото освен чиста, тя ще бъде предпазена от различни паразити и заболявания, причинявани от лоша хигиена.

Самото къпане обаче не е никак лесна работа! В банята трябва винаги да разполагате със специален шампоан за котки без силна миризма, защото котките имат доста развито обоняние и ароматът ще дразни животното.
Важен етап в приготвянето за баня е животното да свикне с идеята за всичко, което му предстои в нея. Да се погрижите да превърнете заниманието в нещо приятно за котката ще бъде полезно и за Вас самите!

И сами ще забележите какви са предпочитанията на котката Ви при самото къпане. Добре ще е обаче да започнете с топла вода, но не прекалено гореща, нито пък много студена. Важно е и да не използвате прекалено силни струи вода. По-добрият вариант е да поливате животното с някакъв съд, отколкото да насочите срещу него душ-слушалката.
Шампоанът пък е по-добре да бъде разтворен в малко вода с която да полеете козината и да разтъркате с ръце, отколкото да нанасяте директно върху козината.

Изключително важно при къпането е да внимавате да не мокрите носа, очите и ушите на животното и най-вече – да ги пазите от сапун. Навлизането на вода в ушите може да причини болка, усещане за глухота, както и инфекции. За това най-добре е да не мокрите главата на животното. Самите уши можете по-късно да почистите с памук и то в най-крайните части.

Животните с по-дълга козина няма да се разсърдят ако добавите към къпането и малко балсам, за да не се сплете козината им. Изплакването пък трябва винаги да става по посока на растежа.

И сами знаете, че котките не обичат много водата. За това да поставите животното в леген, корито, вана, мивка пълни с вода не е добра идея. По-добре е да оставите животното в мивката, но водата да се отича – така ще лишите животното от излишен стрес.

Редовното къпане ще подпомогне хигиената на животното, ще го предпази от паразити и болести, ще заздрави козината и кожата му, ще го предпази от поглъщането на прекалено големи количества косми. В грижата за козината ще Ви помогнат и храните „Equilibrio“ и техните специални формули!

Видяно: 1147 пъти

Коментари