Всички очакваме празниците с нетърпение и се вълнуваме в предпразничния период. Защото е време спрем с ежедневните ангажименти, време е да отдъхнем, да се порадваме на живота, на близките, на семейството си. И ако това семейство включва и пухкава и мъркаща котка, то ще трябва да се погрижите и нейната Коледа да бъде приятна!

Приготовленията покрай Коледа несъмнено са много вълнуващи и създават добро настроение у всички у дома. Но някои от традиционните коледни занимания могат да се окажат дори опасни за домашния Ви любимец.

Коледните растения
Коледната звезда е растение, което изниква в почти всеки дом по това време на годината. То обаче е и едно от най-често спряганите за потенциално отровни за котките растения. Новото растение у дома със сигурност ще привлече вниманието на котката, а възможно е и да възбуди апетита ѝ. Случаите на котки, похапнали от коледната звезда, са много. Не при всички се наблюдават симптоми и неприятни последици, но все пак е добре да държите котката настрана от новото Ви цвете.

Коледната елха
Несъмнено това е любимата украса у дома. Какво е Коледа без коледно дръвче!? Но дърво у дома ще е предизвикателство в очите на котката. Много е вероятно да ѝ се прииска да се покатери по него, а това може да бъде съпътствано съответно от падане. От самото падане не е много вероятно да се получи някакво сериозно нараняване. Но начупените стъклени играчки по пода могат да наранят животното, така че или гледайте да ги избягвате, или захванете дръвчето здраво, за да не падне при евентуални набези.
Похапването на еловите иглички и на умелата Ви украса от изкуствен сняг пък би могла да доведе до стомашно разстройство на котката.
Светлинките също ще предизвикат вниманието на животното. Раздайте се на примигването им, когато котката спи или си почива в другата стая. Особено ако не искате да прегризе някой кабел в желанието си да улови светлинката.
Най-доброто решение е да поставите елхата на място където котката няма достъп. Стая, в която тя не влиза ще е най-сигурното решение!

Коледната храна
По това време на годината масите ни винаги са отрупани с най-различни вкусотии. Важно е да не позволявате на котката си да си проси, или пък направо сама да си взима от масата каквото поиска, защото дори и да Ви се струва забавно, когато не улучи подходяща храна, това занимание може да се окаже много опасно!
По Коледа на масата Ви със сигурност ще има шоколад, сладкиши, курабийки, бонбони – все неща, до които котката не трябва да припарва! Някои от тях като какаото в шоколада например са дори отровни за нея! Грозде, стафиди и сушени плодове също трябва да стоят далеч. Въобще, има ли сладък вкус – котката не трябва да има достъп до него.

Е, можете да почерпите домашния любимец с малко пилешко, пуешко, свинско или каквото друго месо или риба имате на трапезата, стига да не сте използвали много подправки, а най-добре никакви!
Ако обаче не Ви се рискува, то апетитните предложения на „Equilibrio“ ще са най-доброто коледно меню за котката Ви на празника!

Видяно: 641 пъти

Коментари