Преди всичко останало – поздравления за новото попълнение у дома! Решението да се грижите за още едно малко живо същество, е достойно за похвала! А и, можете да сте сигурни, пухкавото коте ще направи живота Ви по-усмихнат и щастлив!

За да започне всичко добре, обаче, ще трябва да помогнете на четириногото приятелче да опознае дома Ви и да се почувства добре в него. За това приключението трябва да започне с чувство за сигурност. Ако имате възможността да посещавате бъдещия си домашен любимец преди да го вземете у дома – възползвайте се. Така няма да сте напълно непознати за него. Ако обаче не сте имали тази привилегия, то тогава поне можете да се погрижите поне пристигането у дома за животинчето да бъде комфортно. Клетка, постлана с меко одеялце, ще е по-сигурно и комфортно кътче, от където животното да пропътува пътя към дома.

Следва и пристъпването на прага. Най-добре ще е за първо време да посрещнете и настаните новия член на семейството в някоя от стаите, която използвате по-малко. Стая за гости или домашен офис са подходящи. А може и да обособите малък кът, който не използвате толкова редовно. Това ще е пространството на вашето коте. В него можете да сложите леглото и играчките му. Отворете клетката на животинчето точно на това място – то ще е първото кътче, което ще види от дома и ще запомни.

Задължително в това пространство на животното трябва да присъства и подходящ аксесоар за драскане и катерене. Котките обичат тези занимания, и трябва да знаете, че ако започнат да ги практикуват по тапетите, килима или дивана Ви, после много трудно ще ги приучите да го правят на подходящи за целта места. Така че се погрижете да покажете на котката че това е мястото за драскане. Заиграйте животното край играчката за драскане, така че ноктите му да се закачат за нея. Така, когато изпита нужда да точи ноктите си, то ще знае къде да отиде.

Още един плюс за Вас, ако искате котката да се чувства наистина комфортно у дома, ще е, ако успеете да ѝ осигурите удобно местенце до прозореца, където може да се настани и да съзерцава – котките обичат това и то ги прави спокойни.

Покажете на животното къде ще се храни. След като се поотпусне след първоначалния шок, можете да заведете котката до паничката за храна, в която го вкусно лакомство „Equilibrio“ за добре дошъл например. Покажете му и водата, като трябва да имате предвид, че котките обичат храната и водата им да не се намират много близо една до друга.

Важно е и да изградите доверие у животното. И това започва не с какво да е друго, а с редовното хранене. Давайте на животното да хапва всеки ден, винаги по едно и също време. Така то ще знае, че може да разчита на Вас.

Видяно: 335 пъти

Коментари