Смятате да си вземете котка? Това е чудесно! Но, ако имате деца, добре ще е да се подготвите за онова, което Ви предстои!

Ако се чудите как да представите новият член на семейството – котката – пред децата, ето Ви няколко добри съвета. Първо, ако имате няколко деца, въвеждайте ги едно по едно при котката. Така е по-лесно и за животното, и за родителите, които ще трябва да държат под око и бързо движещите се деца, и още по-бързата котка.

Ако децата Ви са все още малки, най-добре ще е, ако преди да вземете котката, подготвите малчуганите за онова, което предстои. Плюшената играчка е добър начин да практикувате. Покажете на детето очите, ушите, носът, устата, лапите, опашката на котката. Нега детето свикне с мисълта за друго нещо, което ще у дома и ще има нужда от внимание.
Също така можете да обясните на децата кои се местата, които могат да пипат и къде не трябва да закачат животното. Покажете им как да държат и милват животното, как да бъдат внимателни с него.

Всички знаем, че малките ръчички могат да имат добри намерения, но не винаги са добре координирани. В началото не бива да оставяте котката и децата сами и за секунда. Докато и двете страни не свикнат с присъствието на другата и не установят подходящ начин на съжителстване, Вие трябва да бъдете нащрек!

Когато децата са по-големи, важно е да ги включите не само в игрите на котката, но и в грижите за нея. Децата трябва да се учат как да хранят животното, да му оставят прясна вода, да почистват тоалетната му. Колкото по-рано свикнат с тези задачи, толкова по-добре. Това ще ги научи не само на любов към животните, но и на дисциплина и загриженост.
Ако децата Ви са по-малки и не могат да вършат тези неща, то можете да ги карате да следят дали котката е яла и да Ви напомнят, че е време да я нахраните, че тоалетната е мръсна или пък че е дошло време котето да спи. Може да Ви се вижда маловажно, но точно по този начин малчуганите свикват с другите живи същества, разбират, че и те имат нужди и проявяват загриженост.

Колкото и трудно да Ви се види в началото, да имате котка и дете едновременно, не е чак толкова страшно! А и така децата свикват с животните още от малки, учат се да ги уважават, да се грижат за тях, да ги обичат. Пък и печелят верни приятели за цял живот.
Вие от друга страна ще се наслаждавате на прекрасната гледка как детето Ви си има най-добър приятел, с който играе и се смее, който обича и който му дарява любов.

Винаги учете децата на любов и уважение към животните!

Видяно: 523 пъти

Коментари