Котките обожават да опознават света около себе си – инстинкт, който ги кара да пъхат носовете си из всевъзможни места из дома. Респективно – и да откриват множество неща, които сме скрили от тях, защото могат да бъдат опасни за здравето им. Сред тези неща спадат и лекарствата. Добре е да криете аналгина добре от животното, защото котките са алергични към него. Но днес ще се спрем на една билка, известна с мощното си въздействие над пухкавите четириноги – валерианът.

Известно ни е, че валерианът не е опасен за човека – използваме го често, поради благоприятното му въздействие върху нервната система. Растението бива използвано за направата на тинктури и различни отвари, които подобрява съня. Но действието, което ще има валерианът върху котката Ви, е коренно различно.

Ако смятате, че валерианът е чудесно увеселително средство за котката Ви, то много грешите!
Валерианът представлява тежък наркотик за котките. Именно по тази причина тяхното поведение при съприкосновение с него се изменя толкова много. Смята се, че валерианът може да предизвика дори халюцинации на животното, при което то започва да атакува въображаеми цели и се крие от несъществуващи опасности. Има котки, които реагират на валериана с паника, при което в продължение на дни се стряскат и притесняват от всеки звук, който чуят. Валерианът би могъл да преобрази за секунди и най-кроткия домашен в зъл хищник.

Причината, поради която се смята, че котките обичат валерианова тинктура, е всъщност алкохолизъм. В нея се съдържат приблизително 70% етилов спирт, а котките нямат способността да се съпротивляват на алкохола, при което се напиват от първия път. Организмът им обаче не може да се справя с него, при което могат да се получат редица трайни и опасни увреждания като хронична бъбречна и чернодробна недостатъчност, чернодробни болести, язви.

Ако си мислите, че теблетките валериан са безопасни, то отново грешите. В тях се съдържат около процент и половина валерианови етерични масла и добавки, способни да причинят силна алергична реакция. Няма да Ви бъде трудно да я разпознаете – след поглъщането на валериан котката може да изпадне в непробуден сън.

Ако заподозрете, че котката Ви е открила валериан, то незабавно потърсете помощта на ветеринар – той е единственият, който би могъл да спаси животното.

А причините, които карат котките да търсят валериана из вещите Ви, може да се дължи на половите инстинкти на животното. Миризмата на валериана напомня на мъжките аромата на женските в периода на разгонване. Причината да действа и на женски котки е, че тя пък им на помня за миризмата на урината на мъжките. С други думи – валерианът е нещо като виагра за котките.

Друга причина може да е психологическата зависимост на животното към субстанцията. Точно както като психологическата зависимост на хората към наркотик.

Видяно: 26577 пъти

Коментари