Тъжно, но причина номер едно за кучешката смърт е евтаназията. Защо ли толкова много кучета са станали лоши? Да, всяко куче има свой темперамент. Но поведението на домашните любимци е пряк резултат от способността на стопанина да разбира животното и да му дава онова от което то се нуждае. Така че няма лоши кучета, има необразовани стопани.

Стигаме и до въпроса – какво трябва да се промени, за да може и кучето да се промени? Истината е, че трябва да се промени човекът. Стопанин рано или късно ще осъзнае, че има проблем. А добрият стопанин ще си каже – „Трябва да разбера какво е онова, което липсва на кучето ми, за да започна да му го давам!“.

Добро място, от където може да се започне, е разпознаването на естественото поведение на кучето, изучаване на начина, по който кучето мисли, откриване начини как правилно да комуникира с него. Защото да вярваме, че кучетата имат същите нужди като хората, е една от най-големите грешки, които правим. Ние хората обичаме своите кучета. Те често се превръщат в наши бебета, в наши деца. Но, все пак трябва да си го кажем – кучетата са животни, а не хора. Те мислят по различен начин и се нуждая от различни неща.

И истината е, че ако стопанинът се промени, кучето също ще се промени. Без значение от кога датират проблемите Ви с любимеца, без значение от възрастта на кучето – ако Вие промените държанието си към него, то също ще го направи.

Кучетата живеят тук и сега, те живеят в момента и не се лутат между минало и настояще. Те имат лоши навици, които искате да промените. Но пък и кучетата се променят много по-лесно от хората. Когато например човек съжалява някое куче за това какво му се е случило в миналото (например боледуване), той поставя пречки пред животното да получи онова, от което се нуждае в момента. Както казахме, кучетата са насочени към настоящия момент и ако собствениците са останали в миналото и онова, което е било, те всъщност пречат на кучето да продължи напред. А това на свой ред би могло да забави или попречи на развитието и рехабилитацията на животното.

Голяма част от кучетата се намират в приюти, защото са имали собственици, които са се отнасяли погрешно към тях. Да, много хора се опитват да разберат животното срещу себе си, но факт е, че огромна част от хората така и не успяват. Едно куче може да е същински тиранин при един собственик, а след което отглеждан от друг, да се превърне в съвсем различно, спокойно и послушно животно.

Това означава само едно – за всяко куче, затворено в приют, има надежда. Стига да бъде открито от хора, които са готови търпеливо да изучават поведението и нуждите му, да се опитват да комуникират с животното, които се опитват да му дадат онова, от което се нуждае. И имайте предвид, че колкото по-уверени сте пред кучето си, толкова повече ще Ви слуша то. Бъдете спокойни, но и твърди в отношенията си с животното.

Кучетата умеят да разпознават чувствата, така че не можете да се скриете от тях. Ако обичате животното и искате да се грижите за него, ако сте строги, но справедливи, ако му обръщате внимание, ако играете с него и го разхождате, ако го тренирате и възпитавате, ако му осигурявате пълноценна храна като „Equilibrio“, то тогава надали бихте имали проблеми с него и надали бихте стигнали до приюта!

Видяно: 360 пъти

Коментари