Колкото и да не ни се иска, зимата все още е тук. Последните дни ни напомниха за идващата пролет, но нищо чудно тя на свой ред да ни изненада със сняг. Все още ни очакват ниски температури и трябва да имаме едно наум за своето куче. Макар и да се радва на по-дебела космена покривка, тя все пак може да се окаже недостатъчна, за да го предпази от студа. Поради тази причина важно е да се погрижим за четириногите приятели, така че и те да бъдат спокойни и да посрещнат с радост снежните дни.

Сред важните неща, които трябва да имате предвид, е дали породата на Вашето куче е от тези, които понасят добре студения климат. В случай, че отглеждате сибирско хъски или пък аляски маламут, то още името Ви подсказва, че кучето ще се справи с по-студеното време. Друга порода, която се не се плаши от ниските температури е чау-чау. Особен внимателни трябва да бъдат пък притежателите на кучета от мини породите и кучета с къса или прекалено рядка козина.

Но козината не е фактор, по който винаги можете да съдите. Дори и куче с голяма гъста козина може да изпитва студ, ако живее на открито. Ако кучето Ви живее на двора, то важно е да се погрижите то да има топъл и сух подслон. Той трябва да може да го пази от снега, дъжда и ледения вятър. Постелята за пода също е важна – малко слама и одеяла, поставени върху нея, ще Ви свършат чудесна работа! Върху тях вече можете да разположите и леглото на кучето.
Важно е леглото на животното да не се поставя директно на пода, дори и ако то живее в домашни условия. Не подминавайте и кучешки дрешки. Те не винаги са просто прищявка на стопаните. В студените дни могат да бъдат много полезни на кучета, които не се радват на много козина, която да им дава топлина.

За малките кученца не можe да става и дума – през зимните дни те задължително трябва да са прибрани на топло у дома. В противен случай вероятността да не оцелеят е прекалено голяма!

През студените дни важно е и разходките да не бъдат ненужно дълги, за да не премръзне животното. Освен това кучетата боледуват точно като нас, а понижаващите се температури отвън оказват влияние и върху имунитета на кучето, правейки го по-уязвимо към болести на дихателната система.

Уютна къщичка, топло легълце, удобни дрешки и вкусна храна „EQUILIBRIOте ще направят зимата любим сезон на домашния Ви любимец!

Видяно: 286 пъти

Коментари