Безспорен факт е – любимите ни котки имат някои досадни навици. Един от тях определено е продължителното среднощно мяукане, което ни събужда всяка вечер. Преди да започнете да се борите с него, трябва да знаете, че неговата цел не е да Ви изкарва извън нерви. То е съвсем нормално котешко поведение. Малките часове са обичайното време за ловуване на четириногите ни домашни любимци, а те просто се подчиняват на инстинктите си.
За съжаление тези инстинкти се отразяват неблагоприятно на нашия сън. Но за щастие има няколко добри начина да се справим!

Причините за нощните звуци могат да бъдат различни:

  • Инстинкт за ловуване на котката;
  • Липса на достатъчно активност през деня;
  • Последното хранене на котката Ви за деня е твърде рано и тя се буди рано сутрин от глад;
  • Промени в околната среда или графика Ви, който изменя и ежедневието на животното;
  • Галите и успокоявате котката, когато започне да мяука, а тя се възползва от случая и издава все по-силни звуци.

Справянето със среднощното мяукане съвсем не е толкова трудно, колкото си мислите. Можете да следвате някои от тези трикове:

Хранете котката по-късно вечерта
Ако храните котката си по график (което е препоръчително, за да се изградят доверие и навици), то добре е последното хранене на животното да е по-късно вечерта. Можете да разделите обичайната порция „Equilibrio“ на две – първата част дайте в 18:00 часа, а втората към 22:00 часа например. Така ще предотвратите прегладняването рано сутрин и животното няма да протестира!

Дръжте котката будна през деня
Може и да обичате да гледате как пухкавата топчица спи до Вас през деня, но ако искате и Вие да се радвате на такъв здрав сън през нощта, то най-добре ще е да я събудите. Това не означава да не оставяте домашния любимец на мира, а по-скоро да му осигурите достатъчно активност и бодърстване с кратки дремки. Така котката с радост ще поспи и през нощта, вместо да надава вой до главата Ви.

Хубава игра преди лягане
За да се насладите на необезпокояван сън, най-добре отделете последните десетина-петнадесет минути преди лягане на домашния си любимец. Поиграйте с него, накарайте го да тича и да Ви гони, да разплете някое кълбенце прежда. А най-добър е изборът на игрите, наподобяващи лов, с дебнене, гонене и хващане на плячката. Така животното ще изразходи енергия, ще се измори и ще има нужда от почивка без да Ви досажда. Също така и ще отговори на инстинкта си за ловуване, свиквайки да прави това преди лягане, а не рано сутрин, будейки Ви.

Не обръщайте внимание на мяукането
Започнете ли да говорите и да успокоявате животното, да го милвате и да му обръщате внимание посред нощ, когато започне да издава звуци – загубили сте битката. Сега то получава и изгода от своето поведение и не би се лишило от нея.

Бъдете търпеливи – няколко дни след като започнете да прилагате тези трикове досадното събуждане рано сутрин ще спре!

Видяно: 3889 пъти

Коментари