Котките са доста любопитни животни – те обичат да изследват средата и обстановката, която ги заобикаля, нещата около себе си. Може би и точно това поражда и собственото ни любопитство към тях. Благодарение на интереса ни сме открили много интересни факти, за тях, но сме сътворили и доста митове. Ето и някои от по-интересните сред тях:

Котките имат седем живота
Това е най-известният сред митовете за котки. Той е събудил толкова голям интерес у изследователи, че те го проучили много внимателно и открили, че произлиза от Египет, където котките били третирани като богове. Поради невъзможността да бъдат определени като безсмъртни, котките били „дарени“ от египтяните със седем (а в други страни и с девет) живота. При всяка опасна каскада, която предприеме, котката губи по един от животите си.
Днес ни е известно, че котките също като нас имат само един живот и той трае средно около петнадесет години.

Черните котки носят лош късмет
Този мит е възникнал през Средновековието, а бедните набедени животни често били подлагани на гонения и изтребление, поради едно просто суеверие. Има обаче и места в САЩ и Япония, където се смята, че да срещнеш черна котка е на късмет. Това само по себе си показва, че цвета на котките, които срещате, няма нищо общо с добрия или лошия късмет!

Котките не обичат водата
Нито едно генерализирано твърдение не би могло да бъде вярно. Факт е, че много котки не хранят голяма любов към къпането, но това може да се дължи на ред причини. Може би просто не сте успели да предразположите животното и да направите банята за него приятна. Топлата вода, спокойната атмосфера и хапването за награда ще Ви помогнат значително в начинанието.
Някои котки наистина не понасят водата и изпитват панически страх от нея, но има и животни, които с радост влизат в банята за къпане. Всичко зависи от котката и подхода Ви!

Котките винаги падат на краката си
Факт е, че котките обожават да се катерят. Имайки предвид въодушевлението им от това занимание и честотата, с която го практикуват, нормално е тялото и инстинктите им да са подготвени за евентуални падания. Поради тази причина рефлексите на котката са толкова бързи и тя почти винаги успява да се приземи на крака. Но почти винаги – има и случаи, в които не успява.

Котките виждат в тъмното
Абсолютен факт е, че котките виждат в пъти по-добре от хората в тъмнината. Но не в непрогледна тъмнина. При липсата на какъвто и да било, дори минимален източник на светлина, котката е толкова сляпа и безпомощна, колкото и самите Вие.

Онова, което трябва да знаете за котките е, че те обичат вниманието, но не и натрапничеството. Всичко, което котката ще иска от Вас, е просто да я дарявате с любов. Е, разбира се, няма да Ви откаже и малко от вкусната храна „Equilibrio“!

Видяно: 345 пъти

Коментари