Плодовете са ценен дар, от който много хора обичат да се възползват. Природата ни предоставя огромен избор от плодове, с които можем да заситим глада си по един от възможно най-здравословните начини. Те съдържат редица минерали, витамини и полезни за здравето ни вещества. Полезни са за човешкото здраве, но биха могли да осигурят ползи и за Вашия домашен любимец. Важно обаче е да внимавате какви плодове предлагате на кучето си. Не всички плодове са безопасни за здравето му. За това ще Ви изброим едни от най-подходящите, с които можете спокойно да почерпите четириногия си приятел.

Ябълки
Те са източник на фибри, калий, фитонутриенти, витамин C. Важно обаче е, когато предлагате ябълка на кучето си внимателно да почиствате сърцевината и семената, защото те съдържат арсен. Половин парче ябълка е идеалният размер за лакомство, с което да наградите домашния любимец.

Банани
Те също са източник на калии, както и на въглехидрати, от които кучетата също се нуждаят. Парче банан с размери 2см. би било напълно достатъчно да задоволи нуждите на кучето.

Къпини
Те съдържат антиоксиданти, полифеноли, фибри, танини, манган, омега-3, фолиева киселина, както и високо съдържание на витамините C, K, А и E. Очевидни са ползите, които ще има животното, ако от време на време му предлагате къпини – 2-3 плодчета са напълно достатъчни.

Боровинки
Те също са напълно безопасни за Вашето куче. Всъщност, те ще бъдат за него отличен източник на антиоксиданти, селен, цинк и желязо. Витамините A, E, C и B комплекс кучето може да си набавя именно от малките плодчета. Две-три боровинки са достатъчни на кучето.

Киви
То също е източник на фибри, съдържа големи количества витамин C, източник е и на калий. Половин или цяло парче киви е добър размер за лакомство, с което да почерпите любимеца си.

Портокали
Те също ще бъдат полезни, стига да внимавате как ги поднасяте на кучето. Съдържат витамин A, C, B1, B6, желязо, калций и други вещества. Половината от едно парченце е достатъчно угощение за животното. Много важно обаче е да отстраните кората и всякакви семена. Важно е и да не прекалявате с количеството, което давате на кучето, защото големите порции могат да причинят стомашно разстройство.

Круши
Ще осигурят на кучето фолиева киселина, мед, пектин,  различни витамини, фибри, калий, фосфор. Едно-две кубчета са достатъчни.

На кучето можете да предложите още тиква, малини, ягоди, диня. Преди да предложите на животното нова храна, обаче, добре е да потърсите мнението и на ветеринаря. Не прекалявайте с плодовете, те са само малка част от здравословното меню на кучето, така че оказаните порции са напълно достатъчни. Винаги измивайте и почиствайте плодовете, преди да ги предложите на животното. И още един съвет – ако искате кучето Ви да хапва плодове от време на време, добре е да му предлагате плодчета още докато е малко. Така вероятността да опита и хареса плод в по-зряла възраст е по-голяма!

Видяно: 3345 пъти

Коментари