Решението да си вземете за домашен любимец котка е доста вълнуващо, но и свързано с доста задължения покрай животното. Освен това, може да Ви изглежда, че котките не се нуждаят от кой знае какви грижи в сравнение с кучето например, но това не е така. А стигне ли се до въпроса каква котка да си вземете – е доста ще Ви се наложи да размишлявате. И първото, което ще почне да Ви гложди, е породиста или смесена порода да бъде животното, за което ще се грижите, и има ли това някакво значение.

Породистите котки са избор, който би бил подходящ за онези от Вас, които биха искали да знаят какво точно могат да очакват от животното и грижите, свързани с него. В света съществуват повече от сто породи, разпределени в няколко основни категории – персийски, други дългокосмести, британски и американски късокосмести, както и други късокосмести.
Предимството на това да вземете породисто животно, е че знаете почти с точност какво ще получите. Повечето котки от определена порода имат сходен външен вид, а и поведение. За всяка от породите е известно с какво се отличава от останалите и какво е характерното за нея държание. Това е предимство, което се харесва на онези, които търсят котка, която да пасва и на техния собствен характер.
Недостатък на този вариант обаче е, че ако е протекло продължително вътрешно смешение (обикновено с цел да се запази чиста породата), то възможно е котката Ви да е по-уязвима спрямо някои генетично предавани болести или да има някои поведенчески проблеми. Ако смятате да вземете породиста котка, най-добре се убедете, че родителите на животното не са от едно и също потекло.

Кръстосаните породи са друг вариант. Тези котки имат чистокръвни родители, които са от различни породи. В тези случаи е нормално малките да наследяват външни и поведенчески особености и от двата рода. Или физически да прилича на едната порода, а поведението да е онова, характерно за другата.

Смесените породи са и най-често срещаните. Това че не са породисти, далеч не ги прави по-малко желани. В повечето случаи единственият недостатък е, че стопаните нямат представа кавто ще бъде котенцето, когато то порасне – какви размери ще достигне, с колко дълга козина ще бъде, какъв ще е неговият нрав. В това обаче така или иначе не можем да бъдем абсолютно сигурни. Хората, които не са претенциозни и са готови да обичат и да се грижат за животното такова, каквото е, това не би било проблем.
Ако това все пак Ви притеснява има и други варианти – можете да осиновите вече пораснала котка от приют. Тя е достигнала максималните си размери, оформила е характера си, а и можете да сте сигурни, че ще бъде много щастлива да се сдобие с дом и стопани, които я обичат.

Каквато и да е Вашата котка, тя ще се нуждае от вкусна и качествена храна, съобразена с нуждите ѝ, които до някъде се определят и от нейната порода. За това можете да разчитате на „Equilibrio“ – марката, която предлага разнообразие от храни за всякакви породи котки от всички възрасти!

Видяно: 568 пъти

Коментари