Възпитанието чрез наказване бе един от най-широко използваните методи и той в една или друга степен даваше ефект поради страха от самото наказание и самотата. И деца, и домашни любимци доскоро бяха наказвани строго от своите родители и стопани при всяко свое прегрешение. Но дали все пак това е най-добрият метод за възпитаване?

С помощта на много опити всъщност е доказано, че можете да приучите любимеца (а и децата си) към желано поведение не посредством наказания, а с поощрения. Ако се опитвате да възпитавате котка, то определено трябва да забравите за наказанията. Котките никога не се примиряват и грубата сила няма да Ви бъде полезна. За сметка на това пък гальовните любимци лесно свикват с определени ограничения, когато са съпътствани с добро отношение.

ЗАБРАВЕТЕ ЗА НАСИЛИЕТО
Ако животното е направило локвичка на неподходящо място да напъхате носа на животното в нея няма да бъде решение. Това единствено би могло да стресира животното, което от страх или желание да Ви отмъсти може да се изпусне отново на неподходящо място.
В никакъв случай не бива да проявявате и агресия. Дори леките удари и потупвания с вестник и меки предмети не са удачни – така само ще накарате животното да се страхува от Вас и да Ви избягва, а също да се страхува и от предмета.
Ако котката направи нещо, което не бива, то вариант е да и кажете „Не!“ и да я преместите. Ако пък започне да драска, можете да ѝ изсъскате типично по котешки.

ХВАНЕТЕ ЖИВОТНОТО НА „МЕСТОПРЕСТЪПЛЕНИЕТО“
Нежелани ситуации обаче все пак изникват – за тяхното избягване най-добре е да се работи превантивно, но ако все пак се случат „бели“ няма как да не реагирате!  Да накажете животното понякога е неизбежно. Това обаче трябва да се случва само, когато хванете котката в момента на „белята“. Ако накажете котката по-късно, то това няма да има ефект, а по-скоро ще смути животното, защото няма да разбере с какво точно е предизвикало недоволството Ви.

„НАКАЗАНИЕТО“
Хванете ли котката да върши някоя пакост, то можете да подходите и по друг начин – пляснете силно с ръце, свирнете, издайте някакъв звук, но гледайте котката да не разбере, че той идва от Вас. Така тя ще запази положителното си поведение от Вас, но ще внимава много следващия път, когато ѝ хрумне да направи някоя беля.

ХВАЛЕТЕ ЖИВОТНОТО ВЪЗМОЖНО НАЙ-ЧЕСТО
Всяка една стъпка в правилната посока трябва да бъде поощрявана. Хванете животното, милвайте го, давайте му лакомства „Equilibrio“ винаги, когато се съобрази с правилата, които сте поставили.

ПОСЛЕДОВАТЕЛНОСТ
Ако за Вас правилата си имат изключение, то трябва да знаете, че за котките не е така. Ако котката получава двупосочни сигнали за едно и също поведение – веднъж е поощтрена, а друг път – не, или веднъж е наказана, а друг път – не, то тя ще започне да се съмнява в правилното си поведение и ще започне да действа, както самата тя намери за добре. Завършекът от това обаче може да се хареса много на Вас. За това бъдете последователни и реагирайте по един и същи начин винаги!

ТЪРПЕНИЕ
Запасете се с такова, особено ако целта Ви е да възпитате толкова своенравно животно като котката. Тя е същество, което не обича да бъде припирано и се нуждае от време за да свикне с правилата и ситуациите. Хвалете животното винаги, когато се справи с някоя задача и никога не показвайте, че му се сърдите, заради неуспех!

С любов, упоритост и вкусни лакомства „Equilibrio“ със сигурност ще успеете да възпитате своята котка!

Видяно: 875 пъти

Коментари