Пролетта вече е тук и топлите дни вече чукат на вратата ни, за да ни зарадват с малко слънце, но и за да ни предупредят, че е време да помислим и за кучето и начините, по които да го предпазим от бълхите и кърлежите. Някои от препаратите, използвани за целта се оказват или прекалено скъпи, или недостатъчно ефективни. А и има някои естествени методи, които биха могли да се справят със задачата учудващо добре!

ПОЧИСТВАНЕТО
Едно от първите и задължителни неща за предпазването от тези паразити, които всеки стопанин на куче и въобще животно трябва да предприеме, е почистването. Независимо дали пролетно или лятно, а може и двете. Кърлежите и бълхите понякога се виждат принудени да оставят гостоприемника си. Поради тази причина те често остават по любимите места на домашни Ви любимец – леглото, дивана, кърпите, килима. По тези места е възможно да има яйца и ларви, които са още по-трудни за откриване. А повторното заразяване с тях става твърде лесно, както и сами се досещате. За това задължително предприемайте основни почиствания особено в началото на пролетта и през лятото! Честото пране на калъфите, постелите, кърпите, тупането и почистването с препарати ще държи кърлежите и бълхите далеч от кучето, а и от Вас самите!

ЕФЕКТИВНА СМЕС ОТ ЕСТЕСТВЕНИ СЪСТАВКИ
Почистването определено е важно условие за предпазване от паразитите. Но то само по себе си съвсем не е достатъчно, а трябва да се прилага заедно с други препразни мерки. Едно от най-ефикасните решения срещу вредителите е една чудесна и благоуханна смес, която поради някаква причина се оказва непоносима за бълхите и кърлежите.
Можете да бъдете сигурни, че те ще стоят далеч от домашния Ви любимец, ако го напръскате с тази смес. Нужно ще е да посетите аптеката, от където да се снабдите с кедрово, лавандулово, евкалиптово и масло от чаено дърво. Смесени в равни количества те представляват една безценна отвара! Пръскайте домашния любимец с нея преди излизане, а добра идея е да „ароматизирате“ и нашийника му. Дори само евкалиптовото масло е способно да държи паразитите настрани, а комбинацията от четирите съставки гарантира успех!

СОБСТВЕНОРЪЧНО НАПРАВЕН НАШИЙНК ПРОТИВ БЪЛХИ
Нужна ще Ви е една обикновена текстилна кърпа, както и малко билки. Най-добре е да се спрете на мента, дафинов лист, розмарин. Свежите билки са по-добрият избор, а след изсъхването им можете да ги замените с нови. Увити в кърпата и завързани на врата на кучето те ще бъдат не само неустоим моден аксесоар, но и средство, което ще държи далеч от него досадните бълхи!

Кърлежите и бълхите са опасни и за кучето, и за Вас. За това добре ще е да вземете необходимите предпазни мерки. Можете да сте сигурни, че животното ще приеме добре всяко от предложенията ни по-горе без съпротиви. Не пропускайте да поощрите поведението му и с нещо вкусно с марката „Equilibrio“!

Видяно: 1181 пъти

Коментари