С НАКАЗАНИЯ или ПООЩРЕНИЯ да възпитаваме кучето?

Кучетата са изключително умни животни – те разбират прекрасно кога се радвате и кога сте тъжни, кога одобрявате или не тяхното поведение. Нужно е обаче да им покажете по някакъв начин отношението си към техните действия. Ако кучето Ви прави бели у дома, то няма как да очаквате, че то ще престане, ако не го накажете справедливо, така че да разбере, че поведението му е неприемливо. В този смисъл, НАКАЗАНИЯТА СА НЕОТМЕННА ЧАСТ ОТ ВЪЗПИТАНИЕТО НА ДОМАШНИЯ ЛЮБИМЕЦ.

Факт е обаче, че някои от наказанията биха могли да бъдат предотвратени, ако използвате МЕТОДЪТ НА ПОДКРЕПЛЕНИЕ НА ЖЕЛАНОТО ПОВЕДЕНИЕ. Ако Вашето #куче винаги получава награда, когато направи нещо както Вие желаете – например легне в собственото си легълце, вместо на дивана – то можете да бъдете сигурни, че това ще предизвика у него по-голямо желание да върши нещата по правилния начин, отколкото което и да било наказание! А наградата може да бъде нещо съвсем обикновено, но нещо, което кучето Ви обича – например лакомство или пък погалване.

За съжаление обаче тази стратегия не може да бъде използвана при всеки случай. Понякога се налага да използвате и метода на наказанието. Той не е удачен за превенция, както беше предходният, но сработва, когато белята вече е налице. За да бъде наказанието възможно най-ефективно обаче, добре ще е да спазвате няколко просто правила.
Първо – НАКАЗАНИЕТО ТРЯБВА ДА СЕ СЛУЧВА АБСОЛЮТНО ВСЕКИ ПЪТ ПРИ ПРОЯВА НА НЕЖЕЛАНОТО ПОВЕДЕНИЕ. Второто правило е, че НАКАЗАНИЕТО ТРЯБВА ДА СЕ СЛУЧВА ВЕДНАГА СЛЕД ПРОЯВА НА ПОВЕДЕНИЕТО, за да разбере животното защо е наказано. Третият важен момент е САНКЦИИТЕ ДА БЪДАТ ТАКИВА, ЧЕ ДА СПРАТ НЕЖЕЛАНОТО ПОВЕДЕНИЕ, НО ДА НЕ ПЛАШАТ КУЧЕТО.

Благодарение на първото правило кучето ще знае, че ВСЕКИ ПЪТ, КОГАТО ПРЕДПРИЕМЕ ОПРЕДЕЛЕНОТО ДЕЙСТВИЕ, ТО ЩЕ БЪДЕ НАКАЗАНО. Ако понякога си позволявате да не наказвате провинение, което обикновено бива последвано от санкции, то поведението Ви става непостоянно, а КУЧЕТО ЩЕ ПРИЕМЕ НАКАЗАНИЯТА КАТО НЕСПРАВЕДЛИВИ.
Навременните санкции веднага след провинение ще покажат на животното кое точно е действието, което не одобрявате.
Важно е и да съобразявате НАКАЗАНИЯТА – ТЕ НЕ БИВА ДА БЪДАТ ПРЕКАЛЕНО СТРОГИ, ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ЖЕСТОКИ. Ако например кучето Ви се качва по мебелите – нещо, което изрично сте забранили – то можете да заведете кучето в коридора или на място в дома, където няма мебели, по които да се катери, и да остане там няколко часа. И това трябва да се повтаря винаги, когато кучето се качи на дивана.

Тези мерки действат най-добре, когато ги използвате съвместно с подкрепления. АКО НАКАЗВАТЕ ЖИВОТНОТО, КОГАТО ЛЕГНЕ НА ФОТЬОЙЛА, И МУ ДАВАТЕ ШЕПА ОТ ГРАНУЛИТЕ НА „EQUILIBRIO“, КОГАТО ЛЕГНЕ В СОБСТВЕНОТО СИ ЛЕГЛО, ЕФЕКТЪТ ЩЕ Е ДАЛЕЧ ПО-ДОБЪР!

Видяно: 281 пъти

Коментари