Онези от Вас, които отглеждат котка у дома, знаят колко по-приятна е атмосферата вкъщи, когато за домашния уют спомага и малкото пухкаво четириного. За да бъде обаче съвместният Ви живот приятен и спокоен, то съветът ни е да полагате грижи за животното, свързани както с храненето и забавленията му, така и с неговата хигиена. Известно е, че котките са изключително чисти животни и в този смисъл малко помощ от Ваша страна ще накара животното да се чувства още по-добре в компанията Ви!

Очите
Много често в крайчеца на окото на котката се натрупват сълзи, оставящи влажни следи, засъхването на които предизвиква голямо неудобство на животното. За да помогнете на котката с почистването на тази деликатна област, бихте могли да използвате меко памучно тампонче, навлажнено с топла вода, с което да избършете сълзите.
Очите са проблемна зона за много породи котки и много заболявания на тези животни се проявяват именно през очите. За това, ако забележите, че сълзенето е прекалено обилно, то най-добре ще е да се обърнете към ветеринар.

Козината
Котките дават вид на животни, които много умело се справят с почистването на козината си. Това обаче не е съвсем така – има много зони, които котката не може да достигне и почисти, така че Вашата помощ няма да бъде излишна. Можете да използвате подходящ гребен,с който да разресвате козината и да я почиствате от по-едри боклучета. Процедурата ще намали и количеството косми, което животното поглъща при миенето си.

Ушите
Те са изключително деликатна зона, за която можете да се обръщате и към специалисти. Важно е да не използвате клечки за уши, защото това може да бъде доста опасно. Най-добре е да използвате памуче с което да избършете ухото без да бъркате навътре. За по-добро почистване потърсете помощта на ветеринаря.

Зъби
Както Вие миете зъбите си всеки ден, така това е препоръчително и за Вашата котка. Това е най-ефективният метод за предпазване от натрупването на зъбен камък. Натрупването на такъв може да доведе до проблеми с венците и други много по-сериозни последици.

Котешката тоалетна
Наличието на кутия, корито или специална тоалетна, пълна с пясък трябва задължително да присъства в къщата Ви, за да не ходи животното до тоалетна из цялата къща, което и сами се досещате не е много хигиенично. Най-добре е да почиствате пясъка веднага след изхождане.

Прозорците у дома
Котките обичат чистотата и това не се отнася само до тоалетната, а до цялата обстановка. Изключително важно е да поддържате прозорците у дома чисти. Котките обичат да наблюдават света навън и би било добре да им осигурите подходящи условия за целта!

Купичките
И тази за храната, и тази за водата трябва да бъдат поставени на място, до което животното има постоянен и лесен достъп, за да задоволява физиологичните си нужди. Много е важно те да се почистват ежедневно – най-добре след всяко хранене. Ако използвате препарати за целта, то важно е да изплакнете съдовете обилно с вода.

Разбира се, важно е да пълните паничките и с вкусна и качествена храна. Предложенията на „Equilibrio“ ще допаднат на котката Ви, а и ще са помощник в много от моментите, за които споменахме, защото храните „Equilibrio“ спомагат изхвърлянето на космите от организма, съдържат важни вещества за заздравяване на козината и предпазване от зъбен камък, а влияят и на миризмата от изпражненията!

Видяно: 435 пъти

Коментари