Колкото и да не Ви се вярва, малката пухкава жизнена четиринога топчица, която се довели вкъщи, все някога ще порасне. И добре е да знаете какво ще се случва с нея в процеса на развитието ѝ, как ще се чувства, от какво ще има нужда, когато се превърне в голямо, зряло куче. Стареенето не подминава нищо живо – няма да пропусне нито Вас, нито кучето Ви. И както в човешкото тяло настъпват промени с възрастта, същото се случва и с животното.

При кучетата процесите на стареене започват някъде около седмата година. Спомняйки си, че една човешка година, се равнява на седем кучешки, то на седем, кучето Ви всъщност ще е на средна възраст. В този период любимците обикновено започват да понижават своята активност. Това, разбира се, няма да се случи изведнъж, а постепенно. Заедно с движението ще започне да се ограничава и храненето на животното, за сметка на по-голямата му жажда. Това би могло да доведе до периоди на запек или пък проблеми с преработката на храната, но избирайки подходяща храна и режим за кучето, можете да избегнете тези проблеми.

Що се отнася до формата а кучето, по-възрастните животни имат и склонността към затлъстяване, което, вероятно знаете, трябва да се избягва. За това, важно е да направите добра програма на кучето, която да включва подходящо количество физически упражнения и порции качествена храна, съобразена с напредващата възраст и нужните на организма хранителни вещества. В сравнение с младите кучета, по-старите изпитват в по-голяма степен необходимост от качествен протеин, от витамините А, D, E, B-комплекс, от желязо и калций. По-малко пък са нуждите им от въглехидрати и мазнини. Можете да сте сигурни, че специалните формули на „Equilibrio“ са съобразени с тези нови нужди на кучето Ви!

С напредване на възрастта ще започнете да забелязвате и промени в козината на животното – тя няма да е толкова лъскава и блестяща, може да стане по-мътна и суха, да изтънее и пада повече, отколкото до сега. Това също е нормално – точно както ние посивяваме, оплешивяваме и се сбръчкваме. В резултат от тези процеси кучето може по-трудно да се справя с горещините и студовете, така че разхлаждащите средства през лятото и топлите одеяла и дрешки през зимата не са за пренебрегване!

Както при хората, така и при кучетата с напредване на възрастта се увеличава вероятността от влошаване слуха и зрението си, от поява на проблеми с устата и зъбния камък, от поява на заболявания като артрит, простатит и други. За това прегледите и посещенията при ветеринарния лекар в тази възраст са важни!

Най-лошата болест за кучето в тази възраст, обаче, е липсата на внимание. Грижите, игрите, глезенето, отделянето на време за животното не бива да секват. Кучетата са много социални, те винаги ще се зарадват да Ви видят и да почувстват, че ги обичате, че все още се интересувате от тях!

Видяно: 1156 пъти

Коментари