Както хората, така и котките могат да влошат здравето си в следствие от някакво заболяване. Но какво се случва с животното, когато се разболее? В случаите, когато котките са възприемчиви към определени инфекциозни болести, стартира и процес на разболяване. В този етап имунната система на животното започва да се бори с микроорганизма, причиняващ неразположението му. Именно в този процес започват да се образуват така наречените антитела. Те помагат на животното да оздравее. Но дори и след настъпване на оздравяването, те са способни да предпазят котката от повторно разболяване в доста дълъг период от време. Това представлява активно придобитият имунитет.

Какво представлява ваксината?
При ваксиниране животното бива инжектирано с убит или отслабен микроорганизъм. С други думи котката бива „разболявана“, но в степен, която да предизвика продуцирането на антитела. Именно те ще бранят животното при заразяване с по-силни микроорганизми.

Защо се налага да ваксинираме котката всяка година?
Ако антителата успяваха да се грижат за здравето на котката толкова успешно, то нямаше да се налага да ваксинираме котката всяка година. Причината това да се налага е, че с течение на времето активния имунитет все повече отслабва, докато накрая изчезне с изчезването на антителата. Поради тази причина се налага периодично да ваксинираме котката, за да стимулираме нивото им в организма високо.

Кога можем да ваксинираме котката?
Новородените котета на възраст до две седмици нямат способността да изграждат антитела. За тяхното здраве обаче се грижи пасивният имунитет. Той се придобива посредством бозаенето, особено първите пъти, когато в кърмата се съдържат специфични протеини. Те се разграждат в стомаха на котетата и се усвояват от организма. Тази защита обаче съвсем не е вечна, а продължава до четири месеца. Именно поради тази причина се препоръчва ваксинирането да се случва преди тяхното изтичане.
Имунизирането обаче не бива да се случва и прекалено рано, защото е възможно организмът на котето, който тепърва ще се развива, да не успее да пребори микроорганизма, дори и слаб. След шестата седмица котето би могло да бъде ваксинирано.

Какво трябва да имаме предвид преди да ваксинираме котката?
Поставянето на ваксина трябва да се случва в моменти, когато котката е напълно здрава. Преди ваксинирането трябва да сте обезпаразитили котката. Тя трябва да премине преглед, едва след който ветеринарят може да постави ваксината.
Ако на котката скоро предстои заплождане, а не е ваксинирана от близо година, то най-добре първо да ваксинирате животното, поне срещу най-опасните болести като панлевкопения.
Бременните котки не бива да бъдат ваксинирани с „живи“ ваксини, понеже те биха могли да се отразят неблагоприятно върху зародишите.

Видяно: 1126 пъти

Коментари