Домашната котка със сигурност вече е станала част от семейството Ви. Тя е живо същество и като такова се нуждае от грижи и любов, а също така дарява и Вас със същото! Когато се отнасяте добре с него, животното също е гальовно и мило, обича да прекарва времето си край Вас, позволява Ви да го погалите по пухкавата козина и Ви се отблагодарява с доволно мъркане.

Грижите за котката обаче далеч не включват само чесане, милване и игра! Всеки който има такъв домашен любимец знае и колко капризни могат да бъдат котките понякога. Те обичат менюто, което им се предлага, да включва само качествени продукти. Освен това решат ли, че не обичат някоя от съставките в храната си, способни са да не я докоснат с дни! Добре е да наблюдавате животното и апетита му към различните ястия, които му предлагате. По-любимите можете да му предлагате по-често, но те в никакъв случай не бива да изместват останалите храни. Защото това би могло да доведе до липсата на витамини, от които животното се нуждае, както и натрупване на други в прекалено големи количества, което също е вредно!

Също както хората, и котката се нуждае от различни хранителни вещества. Но няма как да си ги набави, ако винаги открива в паницата си едно и също ястие дни и месеци наред! Дори и видимо да не се бунтува срещу еднотипната храна, котката Ви не умира от желание да се храни например само с риба, при това все с една и съща! А и ако държите на здравето на любимеца си, то би трябвало да се постараете повече при приготвянето на менюто му. Добре е да се разговаряте с ветеринарния лекар на животното, който ще Ви ориентира към най-подходящия режим за Вашата котка, съобразно възрастта и нуждите ѝ.

С възрастта необходимостта от определени хранителни вещества и енергия на котката се променят. Например докато расте, както и при бременност, животното е много по-чувствително към недостига на някое от необходимите му хранителни вещества. Това ще рече, че в тези периоди даването на еднотипна храна никак не е препоръчително.

Погрешно е схващането, че котката трябва да се хранят само с месо или само с риба. Разбира се, и двете са изключително важни за животното, но добре ще е да ги редувате, да сменяте вида месо и рибата, която предлагате на животното. Да добавяте по някой зеленчук и витамини към храната също е добър вариант.
Все пак котките са диви животни. В тяхната природа е да ловуват, а тогава никой не приготвя храната им – те я поглъщат сурова, заедно с вътрешностите и дори козината на плячката си. по този начин обаче животното си набавя и много други вещества, от които се нуждае и които не получава, когато му предлагате всеки ден изчистена и сварена скумрия например!

Видяно: 199 пъти

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *