Вероятно всеки стопанин на котка е забелязвал любовта на домашния любимец към тревите и любимите растения у дома. Котките обичат свежата трева и с удоволствие похапват от нея, а често и от листата на цветята ни. Това им поведение понякога предизвиква у стопаните истинско учудване и недоумение. Този апетит, който животните проявяват от време на време не е свързан нито с болест, нито с болки и е напълно нормален.

Появата на желание у котките да хапнат нещо зелено им е заложено от техните прародители. Дивите котки, обитаващи естествена среда, се хранят най-вече с гризачи и птички, които улавят сами. Тази храна обаче те поемат заедно с костите, перата и козината. Тези продукти са напълно неусвоими от организма, поради което те се натрупват.
Поради тази причина животното се насочва към дългите тревички, които предизвикват дразнение на стомаха, благодарение на което животните повръщат, оригват или изкашлят ненужното им.

Вярно, домашната котка не се храни с току-що уловени птички и мишки, така че не ѝ се налага да прочиства тялото си по подобен начин. Забравяме обаче фактът, че котките са големи чистници. Те ближат тялото си многократно всеки ден, поради което в храносмилателният им тракт се натрупва значително количество козина. От тук идва и техният естествен рефлекс, заложен им от природата, да посягат към свежите треви, благодарение на които да ИЗХВЪРЛЯТ НАТУПАНИТЕ КОСМИ.

Съществува и още едно виждане по въпроса защо котките обичат да хапват трева. Според него, за да УДОВЛЕТВОРЯВАТ НУЖДАТА СИ ОТ ОПРЕДЕЛЕНИ МИНЕРАЛНИ ВЕЩЕСТВА И НЯКОИ ВИТАМИНИ, котките посягат към зелените стръкчета. Подкрепящ факт на тази теза е, че котките ядат най-вече млада трева, а тя съдържа по-големи количества полезни вещества, отколкото се съдържат в по-късната трева.

Ако искате да осигурите комфорт на домашния си любимец, то най-добре е да имате саксия, в която специално за него да има посята тревичка, така че да е винаги на негово разположение. В случай, че се чудите какво точно да му засадите, то имаме няколко предложения. Още от малки котетата обожават МЕНТА, а с възрастта любовта им към нея дори се усилва. Полезни за котката ще са ПОКЪЛНАЛАТА ПШЕНИЦА И ЕЧЕМИК. Няма да сбъркате, ако се насочите и към ОВЕС.

Да снабдите животното с подходяща тревичка ще е далеч по-добър избор, отколкото животното само да се опитва да си набави нужното, дъвчейки листата на любимите Ви цветя. А трябва да имате предвид, че е възможно у дома да има и растения, които е по-добре котката Ви да не консумира, защото могат да се окажат опасни за здравето ѝ!

Начин да осигурите допълнителен комфорт на животинчето е да му предлагате и ПОДХОДЯЩАТА ХРАНА. Всички храни за котки „EQUILIBRIO“ съдържат специални съставки, които помагат за РЕДУЦИРАНЕ НАТРУПВАНЕТО НА ТОПКИ ОТ КОСМИ в храносмилателния тракт!

Видяно: 4249 пъти

Коментари