Уврежданията на зъбите и появата на лош дъх при животните са проблеми, за които трябва да внимавате! Кучетата и котките са податливи на бързо натрупване на зъбен камък, особено след тригодишна възраст, поради което за здравето на животните трябва да се полагат грижи, насочени към забавянето на този процес.

ПОСЛЕДСТВИЯТА ОТ ЗЪБНИЯ КАМЪК

Наглед невинно, натрупването на зъбен камък всъщност крие много рискове за животните. В своята практика ветеринарите са открили ясна връзка между болните зъби и възникващите в последствие проблеми с бъбреците, сърцето, черния дроб. Това са изключително трудни за лечение болести. Натрупването на зъбен камък като цяло води до лавина от проблеми, чието възникване обаче би могло да бъде предотвратено.

ПРОФИЛАКТИКА НА ЗЪБНИЯ КАМЪК

Както при всички болести, така и при тези, профилактиката е най-силното оръжие! Тя се състои най-вече в почистването на зъбите още преди появата проблем. Най-добре е още когато са на три-четири месеца, кученцата и котенцата да бъдат приучени към специален ритуал. Той се състои в редовното отваряне на устата и внимателно масажиране на венците. Колкото по-нежно и внимателно действате, толкова по-лесно ще бъде изграден навик у животното към тази процедура. Ако животното позволи – можете да изтърквате зъбите с влажна марля.

Огромно значение при натрупването на зъбен камък има и храната, която давате на домашния любимец. Почерпките с лакомства са задължителни за едно куче. За целта можете да се изберете подходящи лакомства, като например любимите им моркови, които не замърсяват устата на кучето.
Лакомствата обаче са много малка част от храната, която животното получава. Твърдите гранулирани храни са едни от най-подходящите за основен порцион, защото именно те забавят натрупването за зъбен камък. Те са далеч по-ефективни в сравнение с консервите и меката домашна храна при борбата със зъбния камък.

ПОДХОДЯЩА ХРАНА ПРОТИВ НАТРУПВАНЕТО НА ЗЪБЕН КАМЪК

Всички храни за кучета и котки „EQUILIBRIO“ на бразилската марка „Total Alimentos“ са съобразени със склонността на тези животни към проблеми със зъбите. Тяхното Супер Премиум качество гарантира за предотвратяването и контрола на натрупването на зъбен камък, а от там и за появяването на редица тежки заболявания! Ето, за това е важно да избирате най-добрата храна за животното!

Следете внимателно зъбите и дъха на домашния си любимец и се грижете за здравето на неговата уста. Давайте му само висококачествена храна, съобразена с нуждите му и предпазваща от натрупването на зъбен камък. А при съмнение за евентуални проблеми, задължително потърсете мнението на ветеринарен лекар!

Видяно: 95 пъти

Коментари