Спокойни, тихи и мързеливи – това са трите думи, с които могат да бъдат описани любимите ни персийски котки. Е, като по-малки са доста игриви, но след първата година улягат и предпочитат излежаването на мекия диван далеч повече от гонениците и закачките. Една от неприятните последиците от това постоянно изтягане на персийските котки по любимата ни мека мебел обаче, е обилното количество косми, които те оставят след себе си.

Ако трябва да сме откровени, дългата пухкава козина на персийската котка е една от причините, поради които се спираме именно на тази порода. И няма как – козината на котката Ви ще продължава да бъде дълга и лъскава не само на нейния гръб, но и по Вашите мебели. Това обаче съвсем не означава, че няма какво да се направи по този въпрос. Значителна част от грижите за една персийска котка несъмнено са свързани с грижите за нейната козина.

Както няма двама човека с една и съща коса, така няма и две котки с една и съща козина. Едни животни са с по-суха, други с по-мазна козина. Едни имат по-тънки, а други – по-плътни косми. Какъвто и да е случаят с Вашата персийска котка, има едно задължително условие, което трябва да спазвате – СРЕСВАЙТЕ КОТКАТА ВСЕКИ ДЕН С ГРЕБЕН. Това ще предотврати сплъстяването на козината. Добре е котките от тази порода да бъдат и по-често къпани от другите – веднъж месечно например би било достатъчно. И ако все пак се образува сериозно сплъстяване, с което не можете да се справите, то трябва да прибегнете към обръсване от ветеринар. Проблемът с въпросните сплъстявания, наричани и фльонги, се крие в това, че с времето се разрастват. Това често води до сърбеж, чесане и раздразнение на кожата в областите, където се намира сплъстяването, като се стига и до екземи.

Редовното сресване на персийската котка може да предотврати подобни проблеми. Но изключително важно е да разресвате животното далеч от купичката му за храна и вода, за да не попадат косми в храна, която то ще погълне. Персийските котки поемат достатъчно голямо количество косми при поддържането на хигиената си. Да погълнат и тази допълнителна доза ще е натоварващо за организма на котката. А с редовното разресване на подходящо място всъщност ще успеете да редуцирате количеството, което котката ще погълне, освен че тя ще се радва на още по-неотразим външен вид.

Изборът на правилна храна за Вашата персийска котка също е от голямо значение. Спирайки се на висококачествена храна, адаптирана специално за породата, ще бъде най-доброто решение. Храната „Equilibrio Persian Cats“ със супер премиум качество също ще допринесе в грижата за копринената и лъскава козината на Вашия домашен любимец. Освен това тя ще Ви осигури и пълен контрол над топките от косми. В храната се съдържа комбинация от специални съставки, с помощта на които бива редуцирано натрупването на косми в храносмилателната система на животното.

Погрижете се за здравето и красотата на персийската си котка – полагайте правилните грижи и давайте подходящата за нея храна!

Видяно: 1663 пъти

Коментари