Козината служи на котките не само за красота. Тя представлява защитата им от външни въздействия. Различните породи притежават козина с различни характеристики – едни имат по-дълга козина, други по-къса, по-твърда или пухкава. Козината на едно животно може да Ви каже много за него. Именно по козината, по нейния блясък и вид би могло да се съди и за здравето на една котка. Разрошената козина, на която липсва блясък може да Ви подскаже, че домашният Ви любимец е болен или не е хранен правилно.

Колкото и грижи да полагате за козината на котката, най-добрият начин да осигурите на животното добра космена покривка е да му осигурите правилно хранене. Именно за това приемът на храни „Equilibrio“ води дори до подобряване вида на животното – защото притежават перфектният баланс от вещества, нужни на животното за едно пълноценно и здравословно хранене!

Храната е най-важният фактор. Но има и още начини да се погрижите за добрия вид и съответно за доброто състояние на котката. В специализираните магазини ще откриете най-разнообразни средства за поддръжка на козината. На най-добър ефект ще се радвате, ако купите хубава четка, с която редовно да сресвате животното. Важно е да правите това особено в периодите на линеене – в началото на пролетта и през късната есен, когато се отделят много косми. При сресването, освен че ще премахнете мъртвите косми, всъщност правите и масаж на животното, който стимулира кръвообращението, а от там и снабдяването на космените фоликули с кръв, което ще допринесе за израстването на здрава и красива козина.

Нормално е козината на различните котки от различни породи да се различава. Козината на котките обикновено се състои от три различни типа косми. Ако разрошите малко животното и се вгледате, ще откриете че в козината му има дълги косми, леко удебелени към върха косми, намиращи се на повърхността, както и по-къси косми, намиращи се по-навътре в козината, подобни на пух. Всеки от тези типове косми има своята задача – едни задържат топлина, други не пропускат твърди частици и боклуци да достигат до кожата на животното и т.н. За особеностите на козината значение имат породата, периода от годината, възрастта на животното. някои котки имат покривен косъм, а не разполагат с подкосъм. При други е обратното.
Без значение е обаче каква е породата на животното – ако искате котката Ви да се радва на гъста, мека и пухкава козина, то не бива да пропускате сресването – препоръчително е да го правите всеки ден.

Къпането е следващото задължение, което не бива да пренебрегвате. След като котето навърши два месеца спокойно можете да го изкъпете за пръв път. След това къпане веднъж в месеца би било напълно достатъчно. Ако отглеждате персийска котка, можете да повтаряте процедурата по-често, защото дългата им козина изисква повече грижи. И не забравяйте шампоана – той трябва да е специално за котки!

След като приключите с банята, при която несъмнено ще паднат много косми, можете да подсушите животното с хавлия и ако Ви позволи – да изсушите козината му със сешоар. Не се съмнявайте, че ще последва старателно облизване. Добре е обаче да осигурите топла стая, в която животното да поседи няколко часа, докато е напълно сухо! Сресването след баня е задължително!

Никак не са малко грижите, които ще трябва да полагате, за да се радва животното на здрава и красива козина. И не забравяйте – най-важното условие е подходящата храна. Доверете се на „Equilibrio“!

Видяно: 1906 пъти

Коментари