Може би очаквате от котката си сама да регулира приема си на храна, но дали е правилно да ѝ гласувате такова доверие? Да напълните паничката на животното догоре, надявайки се то само да прецени кога е приключило с храненето, не е напълно удачно. А и нито един ветеринар не би Ви посъветвал да подходите по този начин, защото в това се крие опасност от системно преяждане, което само по себе си е доста вредно, но и води след себе си редица други проблеми като например – наднормено тегло.

Котките по принцип са диви животни. ТЯХНАТА ЕСТЕСТВЕНА СРЕДА Е ПРИРОДАТА, в която те дебнат плячка и ловуват, в която тичат и са активни през значителна част от времето. Ако обаче отместите поглед към ДОМАШНАТА КОТКА, нейното ежедневие съвсем не изглежда така. От време на време и най-вече, когато е в настроение, тя се впуска в игра с различни играчки и предмети, които и предложите, но това далеч не заема голяма част от ежедневието ѝ, а по-скоро промеждутъка между две дремки.

НАМАЛЕНАТА АКТИВНОСТ на животното несъмнено трябва да бъде последвана и от по-ниско калорична храна, защото обратното отново би довело до напълняване на животното и дори до затлъстяване. А то е опасно за животните, точно както е и за хората.
ЗАГУБАТА НА КРАСОТАТА НА ФИГУРАТА далеч не е единственият недостатък на пълните котета. Защото изложено на риск е и здравето им. Затлъстяването е фактор, който излага котката на редица патологични рискове. Възможно е да доведе до различни КОЖНИ ПРОБЛЕМИ, както и до по-сериозни последици като РАЗВИВАНЕТО НА ДИАБЕТ, както и ОБРАЗУВАНЕТО НА КАМЪНИ В БЪБРЕЦИТЕ, което може и да е доста болезнено за животното.

Менюто, което не е съобразено с нуждите на котката ѝ осигурява значително повече енергия, от колкото тя би могла да изразходи, несъмнено ще доведе и до повишаване на теглото. То пък ще бъде придружено и с БОЛКИ В СТАВИТЕ, които няма да издържат под натиска на килограмите.

Най-лесният НАЧИН ДА УСТАНОВИТЕ ДАЛИ КОТКАТА ВИ Е С НАДНОРМЕНО ТЕГЛО е да я теглите редовно, консултирайки се с ветеринар за оптималното тегло на животно от съответната порода и възраст. Друг начин е да огледате и опипате животното. Важно е ребрата му да не са очертани, което говори за прекалено ниско тегло, но и да не се налага да пъхате пръстите си навътре, за да ги напипате. Провисналият корем също говори за наднормено тегло и е белег, че трябва да започнете да действате.

Контролирането на теглото на любимеца може да се осъществи по два начина, които действат най-добре заедно. Единият е ДА ОСИГУРИТЕ НА ЖИВОТНОТО ДОСТАТЪЧНО АКТИВНОСТ – набавете на котката играчки, а и самите Вие играйте с него. Дайте ѝ кълбенце прежда, завържете хартийка с конче и и я подръпвайте, за да може котето да я дебне и гони!
ДРУГИЯТ ВАЖЕН МОМЕНТ Е ХРАНАТА. Ако Вашата ‪#‎котка‬ е пълна и искате да се справите с този проблем, то спрете се на подходящата за целта храна, а именно тази на бразилската марка „EQUILIBRIO“, която предлага разновидност специално за котки с наднормено тегло!

Видяно: 318 пъти

Коментари