Астматичните пристъпи при котките далеч не са толкова рядко срещани, колкото си мислите. Заболяването е известно като алергичен бронхит или бронхиална астма и е нелеко заболяване на белите дробове. Среща се по-често при женските котки на възраст между две и осем години. Сред породите, при които се среща най-често, са сиамските котки, включително и смесените породи с участие на представители от тази порода.

Показателни за заболяването са затрудненото дишане на животното, както и кашлицата. Диагностицирането би могло да се случи с рентгенова снимка на гръдния кош, която може да отчете измененията в бронхите.

Причините, които биха могли да доведат до това заболяване са много и е доста трудно да предпазите животното от всички тях. Сред възможните са перилни препарати, парфюми, дим и прах, може да се дължи на хранителни или инфекциозни причини, на чревни паразити, наднормено тегло.

При кризи има различни начини за лечение, всеки един от които обаче трябва да бъде съгласуван с ветеринар. В терапията биват включвани кислородна терапия, диети, кортикостероиди, антибиотици – зависи от причината и степента на развитие на заболяването.

Ангажирали сме се да Ви дадем и три полезни съвета, които ще ограничат значително опасните фактори, на които е изложено животното:

Ранно идентифициране
Кашлицата при астма много наподобява звуците при повръщане и особено тези при изкашлянето на космени топки. Така че, кашлицата невинаги означава нещо лошо. Хриптенето и затрудненото дишане обаче трябва да изострят вниманието Ви – появяват ли се често или в някакви интервали, то веднага потърсете мнението и на специалист.

Навици, които да избягвате покрай котката
В никакъв случай не трябва да правите котката си пасивен пушач. Изборът да пушите е лично Ваш и котката Ви не бива да страда заради това! Цигарения дим може да бъде причина за астматичните пристъпи на животното. В това число добре ще е и да избягвате аерозолен спрей в близост до животното. Ежедневното почистване на праха у дома също ще бъде от полза!

Здравословни навици
Изградете си такива! Както за Вас, така и за котката храната, съдържаща консерванти и оцветители, съвсем не е полезна. А наред с всички вреди, които нанася, тя може да е и причина за астматичните пристъпи на животното.
Да държите котката във форма е друго важно условие. Отделяйте време за игра, гонене, движение и активност на животното – така ще го държите далеч от каквито и да било здравословни проблеми!

Видяно: 625 пъти

Коментари