Може би Ви се струва нереалистично, но докато са още малки, котенцата могат да бъдат възпитавани. Те биха могли да разпознават името си, както и да идват при Вас, когато ги повикате. Важно обаче е да започнете възможно най-рано с обучението.

За едно коте важно е да се среща с достатъчно много хора, с сеца, с други котки и животни, за да знае за съществуването им и да ги познава. Така то гради социален опит и умения. А станат ли достатъчно големи, че да се разхождат, те хукват да изследват света около себе си. Всъщност, още на триседмична възраст, когато ушите и очите им започнат да функционират нормално, малките животинки започват да възприемат света около себе си. В този период е много важно те да са срещнали възможно повече неща – и предмети, и други живи същества.

Много често се случва домашните любимци да прекрачат прага на дома ни едва след седем-десет и дори повече седмици. През това време те не са усвоили кой знае какво, особено ако взимате коте от развъдник. Но все пак можете да предприемете някои мерки, които ще обогатят социалния живот на котката. Добри варианти са:

  • Често да каните приятели и роднини у дома. Така котката ще се среща с тях и ще свиква с различни хора на различна възраст.
  • Канете приятели с кучета, които не са агресивни към котки. Така домашният Ви любимец ще разбере, че има и други същества, с които може да общува.
  • Взимайте котето със себе си в колата при някои по-кратки пътувания из града. Така то ще свикне от малко с превозното средство, с шума на колите, ще види света извън дома Ви, а знаем, че опознаването на нови места е сред любимите занимания на котките.

Винаги награждавайте с лакомство опитите, пробите и успехите на малкото животинче в тези страховити за него изпитания. А в моментите, когато изправяте животното пред такива изпитания самите Вие също играете важна роля. Вие сте тези, които трябва да реагират спокойно и да вдъхват увереност на животното.

Разбира се, едно малко и неопитно същество няма как да не прави пакости и бели. Важно е как ще подхождате в тези ситуации. Никога не удряйте котето, така само ще го стресирате и ще го накарате да се страхува от Вас. Вместо това, когато то направи нещо, което Вие не одобрявате, кажете едно силно и категорично „Не!“ и насочете животното към правилния начин да върши действието или към някакво друго занимание. С упоритост и търпение този метод дава резултати и котките започват да се съобразяват и да разбират какво означава Вашето „Не!“.

Малките котета са заети най-вече с това да изследват света. А това става най-лесно точно както и при хората – с игра. Малките животни обичат игрите, обичат да тичат, да душат, да гонят и улавят разни предмети. Това са моменти, които трябва да споделяте с животното. Да измисляте нови игри и да участвате в тях. Да сменяте местата за игра с нови и нови, да купувате различни играчки е важно за котето!

Разбира се, сънят и храната също са много важни. Котетата се изморяват много по-бързо и имат нужда от сън, за да успее и мозъкът им да усвои наученото по време на игрите и заниманията. Важно е и храната да е качествена и да съдържа веществата, необходими на едно животно на тази възраст. „Equilibrio“ ще Ви осигури най-подходящата храна за целта!

Видяно: 348 пъти

Коментари