Докато сте отглеждали своята пухкава и гальовна котка, сигурно сте забелязвали някои неща, които тя прави, и сте си задавали въпроса „Защо?“. Има някои особености в поведението на котките, които са общи за всички, и днес сме решили да разбулим загадката около част от тях.

Защо котките се търкат около краката на стопаните си?
Котките живеят в свят, в който миризмата е изключително важна. Всички те се ориентират в своя свят чрез възприятията от сетивата си и обонянието и миризмите имат голямо значение за тях. Именно по тази причина котките се стремят да обозначават своята среда – предметна и социална – по типичен за тях начин, а именно чрез миризма.
Ако котката Ви охотно се приближава до Вас и започне да се увива покрай краката Ви уж за поздрав, то трябва да си знаете, че освен здрависване, това за нея е и начин да Ви обозначи. Миризмата, която оставя по Вас трябва да говори и на другите котки, които срещате, че вече сте заети!
А причината да го прави по краката Ви е, че просто главата Ви се намира твърде далеч. Пък и другите котки също ще бъдат най-близо до краката Ви!

Защо котките имат моменти на лудост?
В естествената си среда котките прекарват значително време в дебнене и преследване на плячката, в избягване на опасности, впускат се в разходки и приключения, изпълнени с адреналин.
Денят у дома обаче въобще не е толкова вълнуващ. Всъщност, в по-голямата си част той включва подремване и излежаване, а активността основно се състои в мудно придвижване от една стая в друга. Голямото количество енергия, което не бива изразходено, обаче, подтиква животното към активност, поради което се проявяват и „моментите на лудост“. Изведнъж котката Ви започва да подскача, да търчи по коридорите и да събира пътеките, да скача по стените и да се държи така, сякаш гравитацията не съществува за нея. Е, вече знаете каква е причината. И колкото по-често играете с животното и го карате да се движи, толкова по-редки ще са случаите на тези „лудости“!

Защо котката трака със зъби?
Може би Ви се е случвало да чуете този странен звук. Причините за неговата поява могат да бъдат две – неудовлетвореност или възбуда, или пък и двете. Котката може да стои до прозореца и да наблюдава птица, която знае, че не може да улови. Ето тук е моментът, в който животното започва явно да трака със зъби, защото макар и пълно с енергия и желание да ловува, то не може да го направи.

Видяно: 1676 пъти

Коментари