Котките са невероятни създания – те са изключително сетивни същества, надарени от природата с възможността да възприемат заобикалящия ги свят по начин, много различен от този, по който го правим ние. И една от главните причини за това е зрението. Очите са сетивен орган, който при котките има свое специфично устройство, правещо тези животни много по-приспособими от нас.

Защо котката се справя по-добре в тъмното от Вас?
Може би сте чували и дори забелязвали, че котката се ориентира много по-добре в тъмното от Вас самите. Това не бива да Ви притеснява – проблемът не е във Вас и Вашето зрение. Просто очите на котката ѝ дават предимство, от което Вие няма как да се възползвате. Котките са дарени със способността да различават предмети и обекти и да се ориентират в тъмното при една шеста от осветеността, която е нужна за човешкото око за целта. Тази уникална способност котките дължат на значително по-големия брой светлочувствителни клетки, намиращи място в устройството на очите им.

Светещите очи
Има и още един странен феномен, който всеки от нас е забелязвал – светещите очи. Те са запазена марка на котешкото съсловие. Това е и още един трик на природата да направи тези животни адаптивни и активни в мрака. Целта на тъканта, която кара очите на котката Ви да светят в тъмното, не е единствено да Ви плаши. Всъщност, нейното предназначение е да улавя и малкото светлина от заобикалящата среда и да я насочва към ретината на окото. Така се осигурява допълнителен източник на светлина, а картината в тъмното за котката Ви става далеч по-ясна, отколкото за Вас!

Далтонисти ли са котките?
Ако мислите, че за котката Ви светът е черно-бял, то лъжете се! Истината е, че животните различават отделните цветове, но в сравнение с Вас техният свят далеч не е толкова шарен! Колбичките, отговорни за цветното зрение са в значително по-малко количество при домашният Ви любимец, отколкото при Вас!

Вертикалните зеници
Това е може би най-магнетичното, странно и интересно нещо, което приковава погледите ни в мъркащите създания. Мистичният вид на техните зеници обаче съвсем не цели да бъде единствено украшение. Формата на зениците имат своите физиологична и анатомична обусловеност. Те служат на котката като защита от внезапно заслепяване, което би могло да попречи на лова. Кръглите човешки зеници всъщност ни правят по-безпомощни, отколкото вертикалните зеници на котката Ви. При внезапно силно осветяване човек става напълно безпомощен за няколко секунди, необходими на очите му да се адаптират към светлината. Това обаче не е никакъв проблем за котките, чийто зеници се свиват много по-бързо от нашите собствени!

Обхват на зрението
Колкото и да се озъртате и да въртите очи, обхватът на Вашето зрение няма да надвиши 180°. Периферното зрение на котката Ви обаче го надвишава с немалко – котката Ви има 200-градусова панорама пред себе си. Това също спомага за по-добрата им ориентация и напомня за факта, че все пак говорим за перфектните нощни хищници.

Котка Ви обаче надали ловува нещо повече от мухи и плюшени играчки в уютната домашна атмосфера. За това не разчитайте, че сама ще хване вечерята си, а напълнете купичката ѝ с вкусна храна „EQUILIBRIO“!

Видяно: 3847 пъти

Коментари